Üzleti tippek

1,2 százalékkal túlteljesített Paks

admin
admin

2005. 07. 26. 08:52

A tervezettnél több áramot termelt az első fél évben a paksi atomerőmű négy blokkja, így a kitűzött másfél milliárd forintos adózás előtti eredmény elérését nem fenyegeti veszély – tudta meg a Világgazdaság Kovács József vezérigazgatótól.

Pakson most gőzerővel készülnek a 2. blokk sérült üzemanyag-kazettáinak kiemelésére és biztonságos elhelyezésükre. A helyreállítási munkához rendelkezésre áll a forrás, úgyhogy az nem befolyásolja a társaság eredményességét. Az viszont üzleti titok, hogy a 2003 áprilisában történt baleset következményeinek felszámolása mekkora költséggel jár. Annyi tudható, hogy beruházásokra az idén 14,4 milliárd forintot szánnak. A nagykereskedő Magyar Villamos Művek Rt. felé Paks 8,62 Ft/kWh egységáron értékesíti a villamos energiát, ez 1,9 százalékkal magasabb a tavalyi tarifánál. Az emelés még az infláció felét sem éri el – hangsúlyozza a vezérigazgató.

Jelenleg az atomerőmű mind a négy blokkja ütemterv szerint, biztonságosan és folyamatosan üzemel. Ez kell is ahhoz, hogy a hazai villamosenergia-termelés 38,6 százalékának megfelelő 13 ezer gigawattórás árammennyiséget elő tudják állítani. Az első hat hónapban 6419 GWh-t termelt a PA Rt. négy blokkja, a tervezettet 1,2 százalékkal, azaz hatnapnyi árammennyiséggel haladta meg.

Kérdéses, hogy a 2. blokk 1-es számú aknájának biztonságos helyreállítása, a sérült üzemanyag-kazetták eltávolítása még az idén megvalósul-e, vagy a munkák áthúzódnak a jövő évre is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.