Üzleti tippek

Az izraeli Teva megvenné az Ivax-et

admin
admin

2005. 07. 25. 12:59

Az izraeli generikus gyógyszergyártó cég hétfőn elismerte, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat az amerikai Ivax Corporation megvásárlásáról. Mindkét vállalat rendelkezik magyar érdekeltségekkel.

Az eladásainak 90 százalékát az USA-ban és Európában elérő Teva ugyanakkor közölte, hogy nincsen semmifajta biztosíték arra, hogy a tárgyalások az Ivax megvételéhez vezetnek majd. Az izraeli cég az ügylet lezárásáig (akár lesz belőle üzlet, akár nem) nem közöl további részleteket.

A Financial Times értékelése szerint a felvásárlással a két legnagyobb generikus gyógyszereket gyártó vállalat egyesülhet, pont egy olyan időszakban, amikor az iparágban erősödnek a konszolidációs lépések. Februárban a svájci Novartis vette meg a német Hexal céget 8,3 milliárd dollárért – és ezzel a világ legnagyobb generikus készítményeket gyártó cége jött létre. A Novartis dinamikus terjeszkedése ugyanakkor szokatlan a világ vezető gyógyszeripari cégei között, amelyek inkább az áttörő eredményt hozó, innovatív készítményekre, nem pedig a lejárt szabadalommal rendelkező generikus gyógyszerekre koncentrálnak.

Magyar érdekeltségek

Mindkét vállalat rendelkezik magyarországi érdekeltséggel. Az Ivax 2001-ben vásárolta meg az újpesti Gyógyszerkutató Intézet Kft.-t, amely azóta Ivax Gyógyszerkutató Intézet névre hallgat. A cég fő tevékenységi köre a műszaki kutatás és fejlesztés.

A Teva 1995-ben vásárolta meg a debreceni Biogal részvényeinek többségét, ugyanakkor a cég termékeivel már 1979 óta jelen van Magyarországon. A Teva Magyarországon közel 3000 embert foglalkoztat. 2000-ben, a kanadai Novopharm Ltd. megvásárlásával a gödöllői Human Gyógyszergyár is a Tevához került. 2005-től az izraeli cég összes magyar érdekeltsége a Teva márkanév alatt működik.

2004-ben a Teva magyarországi cégei összesen 166,1 milliárd forint árbevételt értek el az előző éves 147 milliárd forint után. A termelő tevékenységet végző Teva Gyógyszergyár Rt. (a volt Biogal és Human) 2004-es forgalma 85,1 milliárd forint volt, ebből 74,1 milliárd forint exportból származott. A kereskedelemmel és marketinggel foglalkozó Teva Magyarország Rt. tavalyi árbevétele 81 milliárd forintot tett ki. A cég jelenleg ötszázalékos részesedéssel rendelkezik a magyar piacon, ám terveik szerint a következő években ez megduplázódhat.


A FigyelőNet megkereste a magyarországi Tevát, a cég azonban az ügylet lezárultáig nem kíván nyilatkozni az ügyről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.