Üzleti tippek

Egyre jobban érdeklődnek a magyar cégek az amerikai piac iránt

A magyar-amerikai kereskedelmi forgalom folyamatosan növekszik, és a magyar termékek iránt van érdeklődés az amerikai piacon - nyilatkozta Király Ödön, az ITDH Los Angeles-i kereskedelmi szolgálatának vezetője az MTI-nek, Budapesten.

Az ITDH Los Angeles-i irodához 14 amerikai állam tartozik. A terület döntően a fejlett technológiáról, kutatás-fejlesztésről, high-techiparáról ismert, és egyre erősödik az élettudományok, biotechnológia ágazat. Az irodavezető szerint mindez meghatározza a magyar elképelések irányát is.

Magyarország ezen a területen elsősorban az elektronika, elektronikai alkatrész gyártás, információtechnika, biotechnológia, komputer és ehhez kapcsolódó területen keres befektetőket, hiszen óriás amerikai cégeknek van ezeken a területeken központjuk.

Az irodavezető úgy vélte, az amerikai befektetők meggyőzésénél fontos a magyarországi beszállítói háttér bemutatása. Szerinte a magyar befektetési ösztönzési rendszer, a gazdasági körülmény továbbra is kedvező lehet az amerikai befektetőknek. Fontos számukra, hogy Magyarország EU-tagország, ezért másként tekintenek rá, mint korábban.
Az irodavezető elmondta, hogy a magyar vállalatok érdeklődése az amerikai piaci lehetőségek iránt az elmúlt másfél év alatt megújult, aminek egyik oka a dollár alacsony árfolyama. Ez a magyar befektetőket terjeszkedésre ösztönzi az amerikai piacon. Jelenleg az USA-ban elsősorban elektronikával foglalkozó magyar cégek, illetve leányvállalataik vannak jelen, de más ágazatokban is ígéretes tárgyalások folynak magyar jelenlétről az amerikai piacon – közölte Király Ödön.

A KSH adatai szerint tavaly a magyar kivitel az USA-ba mintegy 1,7 milliárd dollár volt, ami 22,3 százalékos bővülés egy év alatt, az onnan származó magyar behozatal 988,7 millió dollárt tett ki, ami 60,7 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az idén az első négy hónapban a magyar behozatal 369,2 millió dollár volt 24,8 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában, a magyar kivitel az USA-ba elérte az 576,8 millió dollárt, ami 29,8 százalékkal több az egy évvel korábbi időszaknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik