Üzleti tippek

Bulgária lehet a kkv-k új célpontja

A magyar vállalatoknak, köztük a kkv-knak is tág üzleti és befektetési lehetőségek kínálkoznak a bolgár piacon - nyilatkozta Cserepes István, az ITDH szófiai kereskedelmi irodájának vezetője az MTI-nek Budapesten.

Bulgária gazdaságilag stabilizálódott, nincs euro-leva árfolyamingadozás, ezáltal kiszámíthatóvá vált a piac az import-export tekintetében. Az ITDH szófiai irodavezetője utalt arra, hogy Bulgáriában kedvezőek a feltételek a kis- és középvállalatok számára a cégindításra, hiszen már 2 600 eurónak megfelelő tőkével lehet céget alapítani, és adózás szempontjából is előnyösek a bolgár szabályok.

Cserepes elmondta, hogy a hazai vállalkozások érdeklődése rendkívül széles skálán mozog a bolgár piacon, jelen vannak az építőiparban, az élelmiszeriparban, a szolgáltatás területén. Példaként említette, hogy egy magyar cég építi ki a bolgár adóhatóság számítástechnikai kapcsolatát az egész ország területén.

A magyar export 2004-ben 275 millió dollár volt, ami 2003-hoz képest 72,4 százalékos növekedést jelent. A bolgár export Magyarországra 90 millió dollárt tett ki 2004-ben, ami 51 százalékos növekedés 2003-hoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik