Üzleti tippek

Telefon-áfa: visszaállhat a régi rend

A telefon-áfa vállalatok által visszaigényelhető hányada ez évtől 50 százalékra csökkent a korábbi 70 százalékról, ám van rá esély, hogy jövőre visszaálljon a régi rend.

A KPMG tanácsadó cég már év elején arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei évet érintő módosítás ellentétes az Európai Unió áfa irányelveivel. A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy ezt belátta a Pénzügyminisztérium (PM) is, így 2006. január elsejével visszaáll az eredeti állapot.

Hiába állítja vissza azonban a kormány a céges telefonok áfájának levonhatóságára vonatkozó 2004-es szabályozást, az idei évre vonatkozóan akkor is eséllyel indíthatnak adójogi eljárást a magyarországi társaságok – vélekedik Demetrovics Gergely, a KPMG menedzsere. Az uniós áfa-irányelvből ugyanis levezethető, hogy az EU-csatlakozást követően nem lehet szigorítani a szabályozást.

A szakértő elmondta, hogy az érintett cégek kétféleképpen próbálhatják meg visszaigényelni, a telefon-áfa idén elveszett 20 százalékát. Önellenőrzés formájában visszakérhetik azt az adóhatóságtól, s ha ezt az APEH elutasítja, akkor bírósághoz fordulhatnak. Egy másik lehetőség az állam beperelése arra hivatkozva, hogy nem megfelelően alkalmazta az uniós szabályozást; ebben az esetben is magyar bíróságon indulhat az ügy, mielőtt magyar bírói kérésre az Európai Bíróság foglalkozna vele. A szakértő úgy véli, hogy voltaképpen a magyar bíróság is megítélhetné a visszatérítést, mivel közvetlenül alkalmazható a vonatkozó jogszabály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik