Üzleti tippek

Telefon-áfa: visszaállhat a régi rend

admin

2005. 07. 22. 00:00

A telefon-áfa vállalatok által visszaigényelhető hányada ez évtől 50 százalékra csökkent a korábbi 70 százalékról, ám van rá esély, hogy jövőre visszaálljon a régi rend.

A KPMG tanácsadó cég már év elején arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei évet érintő módosítás ellentétes az Európai Unió áfa irányelveivel. A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy ezt belátta a Pénzügyminisztérium (PM) is, így 2006. január elsejével visszaáll az eredeti állapot.

Hiába állítja vissza azonban a kormány a céges telefonok áfájának levonhatóságára vonatkozó 2004-es szabályozást, az idei évre vonatkozóan akkor is eséllyel indíthatnak adójogi eljárást a magyarországi társaságok – vélekedik Demetrovics Gergely, a KPMG menedzsere. Az uniós áfa-irányelvből ugyanis levezethető, hogy az EU-csatlakozást követően nem lehet szigorítani a szabályozást.

A szakértő elmondta, hogy az érintett cégek kétféleképpen próbálhatják meg visszaigényelni, a telefon-áfa idén elveszett 20 százalékát. Önellenőrzés formájában visszakérhetik azt az adóhatóságtól, s ha ezt az APEH elutasítja, akkor bírósághoz fordulhatnak. Egy másik lehetőség az állam beperelése arra hivatkozva, hogy nem megfelelően alkalmazta az uniós szabályozást; ebben az esetben is magyar bíróságon indulhat az ügy, mielőtt magyar bírói kérésre az Európai Bíróság foglalkozna vele. A szakértő úgy véli, hogy voltaképpen a magyar bíróság is megítélhetné a visszatérítést, mivel közvetlenül alkalmazható a vonatkozó jogszabály.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.