Üzleti tippek

Harminc éve nem volt ilyen tiszta a Balaton

30 éve nem volt olyan tiszta a Balaton vize, mint idén - mondta el Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy sajtótájékoztatón. A kormány által tárgyalt és elfogadott jelentés szerint a Balaton jelenlegi vízállása Siófokon eléri a 96 centimétert, átlagos vízmélysége pedig a 3,5 métert.

A Balatont Európa legtisztább édesvízi tavának nevezte a miniszter, amelyben jelentős szerepe volt, hogy 2002-2004 között 22 kilométernyi szennyvíz főgyűjtőcsatorna, 9 szennyvízátemelő és 2 szennyvíztisztító-telep épült meg, melyre összesen 2,7 milliárd forintot költött a kormány. Idén további 1,2 milliárd forintot különítettek el erre a célra. A kormányzati ciklus végéig további 45 kilométernyi főgyűjtőt, 21 szennyvízátemelőt terveznek átadni, s várhatóan befejeződik egy újabb szennyvíztisztító-telep kivitelezése is.

A vízminőséggel kapcsolatos további fontos intézkedés, hogy a Balaton Halászati Rt. megkezdte a tó őshonos halfaunájának visszaállítását, a miniszter pedig májusban akciósorozatot indított az orvhalászat visszaszorítására. Az elmúlt hetekben a kormány 430 millió forintot hagyott jóvá a Kis-Balaton 2007-től kezdődő rekonstrukciójához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik