Üzleti tippek

A turizmusbevétel negyede osztrák

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb turizmusstatisztikája első ízben ismerteti- egyelőre az év első három hónapjára vonatkozóan- a Magyarországra érkező külföldi látogatók kiadásait, költéseit.

Erdei János, a Magyar Turizmus Rt. Németország-Ausztria-Svájc régiójának vezetője hívta fel a Turizmus.com szerkesztőségének figyelmét a roppant érdekes adatsorra. Ezek szerint 2005 első negyedévében minden negyedik, külföldi látogatótól származó bevételt osztrákok adták ki Magyarországon, összesen 52,8 milliárd forintot, a Németországból érkező látogatók költése csak a második 18,33 százalékkal, 37,92 milliárd forinttal. Messze mögöttük a harmadik helyen, 17,83 milliárd forint költéssel a Romániából, 12 milliárd forinttal a negyediken a Szlovákiából, 10,14 milliárd forinttal az ötödiken az Egyesült Királyságból érkezők állnak. Hatodikak a sorban 8,78 milliárd forinttal az USA-ból érkező turisták, a hetedik helyen pedig az olaszok vannak 8,6 milliárd forinttal.

Erdei János szerint, aki 1997 óta felügyeli az osztrák piacot, minden vendéglős számára az a legfontosabb, mennyi az esti “lózung”, azaz mi marad a kasszában, s ilyen szempontból tartja elgondolkodtatónak a költési statisztikát. Számítása szerint év végéig a Németországból érkező látogatók költése lesz a legmagasabb, ami az Ausztriából érkező látogatók költésével együtt eléri a teljes külföldi látogatóktól származó bevételeink felét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik