Üzleti tippek

Transelektro-erőmű épülhet Vietnamban

A magyar kormányküldöttség szerdán kezdődött négynapos vietnami látogatása alatt megszülethet a szándéklevél annak az erőműnek a kötött segélyhitel-konstrukciós finanszírozásáról, amelyet a Transelektro Energetikai és Környezetvédelmi Rt. épít majd An Hoában.

Vadas Miklós, az rt. vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságnak elmondta, hogy zöldmezős beruházásról van szó. Egy harminc megawattos, szénbányára települő hőerőművet épít majd a Transelektro, s ehhez – a berendezés-beszerzés finanszírozásához – a magyar államtól a vevő 35 millió dollárnyi kötött segélyhitelt kap. Két éve kezdődtek meg a tárgyalások a projektről, s most jutottak olyan fázisba, hogy megköthetővé válik a finanszírozási szándéklevél. Ezt követően kezdődhetnek meg a Transelektro és a vietnami vállalat között a tárgyalások magáról a szerződésről. Vadas reméli, hogy az év végéig ez is megszülethet, s akkor két éven belül üzemkész lehet az erőmű.

A kötött segélyhiteles projektről Gyurcsány Ferenc is beszélt Phan Van Khai vietnami kormányfővel folytatott hanoi megbeszélése után. A Magyar Rádió jelentése szerint a miniszterelnök azt is bejelentette, hogy Magyarország az idén a tavalyit két és félszeresen meghaladó mértékű vissza nem térítendő támogatást nyújt Vietnamnak gazdasági modernizációs programjának megvalósításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik