Üzleti tippek

Lecserélik forinthiteleiket a kkv-k

Egyre több kis- és középvállalkozás él az adósságkiváltás eszközével, amelyet különösen akkor alkalmaznak, ha más banknál kedvezőbb kondíciókat kapnak, illetve ha a „drága" forinthitelüket euró vagy svájci frank alapúra akarják átcserélni.

A kkv-k többsége ma is forráshiánnyal küszködik, s igen gyakori a komoly hitelállomány megléte is. A forint alapú hitelek euró, illetve svájci frank alapúvá konvertálása, esetleg a futamidő hosszabbítása azonban enyhítheti a szektorra nehezedő havi terheket, amellyel egyre többen élnek is. A vállalkozások ezen lépését általában a hitel devizanemének változtatása, a futamidő hosszabbítása iránti igény szüli, de egyes esetekben hitelkiváltási szándékot generál a megrendült fizetőképesség is.

A hazai vállalkozások számára már nem elérhetetlen a tíz év feletti futamidő, míg a svájcifrank- és a forinthitelkamatok között meglévő 6-7 százalékpont különbség – a hazai fizetőeszköz esetleges árfolyamgyengülését is bekalkulálva – még mindig kedvezőbbnek tűnik számukra, mint a forint alapú hitelek fenntartása.

A bankok tapasztalatai szerint 20-100 millió forint közötti hitelekre jellemző az adósságrendezés, s a legtöbb esetben bankváltásnál veszik igénybe ezt a konstrukciót a cégek. A mikro- és kisvállalkozások gyakrabban élnek a lehetőséggel, mint a nagyobb cégek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik