Üzleti tippek

Bővült a kiskereskedelem

Májusban a kiskereskedelmi forgalom a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az előző év azonos hónapjához képest 5,7 százalékkal emelkedett, ami meghaladta az első négy havi átlagos növekedési ütemet. Az előző hónaphoz viszonyítva a növekedés 0,3 százalékos volt.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2005. első öt hónapjában 2033,8 milliárd forint, ezen belül májusban 451,9 milliárd értékű árut forgalmaztak. A változatlan áron, naptárhatástól megtisztított forgalom az első öt hónapban 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az első negyedévi stagnálást követően áprilisban és májusban jelentősebben (5 százalékkal) nőtt az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése, az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítési volumene májusban 6,1 százalékkal bővült, ami az év korábbi hónapjaihoz képest csak mérsékeltebb élénkülést jelentett. Dinamikusan bővült a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése is.

Mérsékeltebben emelkedett a textil-, ruházati és lábbeli, valamint az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése.

Az Eurostat előzetes becslése szerint az Európai Unióban májusban megélénkült a kiskereskedelmi konjunktúra. A 25 EU-tagországban 2,1 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,0 százalékkal haladta meg a naptárhatással kiigazított forgalom volumene az egy évvel korábbit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik