Üzleti tippek

Bíróság előtt a MÁV-tender

admin
admin

2005. 07. 21. 08:25

A Közbeszerzési Döntőbizottságnak a MÁV-tender ügyében hozott legutóbbi határozata felülvizsgálatát kérte a vasúttársaság a Fővárosi Bíróságtól keresetében – értesült a Népszava.

A testület másodszor is megsemmisítette az elővárosi motorvonatok beszerzéséről és karbantartásáról szóló százmilliárd forint értékű tender eredményét. Miután a bírósági keresetnek nincs halasztó hatálya, a MÁV hamarosan dönt a tender további sorsáról. A lap információi szerint a társaság mindkét versenyben maradt céget ismételt árajánlatra kéri.

A MÁV bírósági keresetében sérelmezi, hogy a döntőbizottság megsemmisítette a Bombardier ajánlatát érvénytelenné nyilvánító és az eljárást lezáró döntését. A társaság álláspontja szerint ugyan a határozat helyesen állapította meg, hogy a jogsértő helyzetet éppen a Bombardier idézte elő, ugyanakkor tévedett a testület, amikor a régi közbeszerzési törvény szabályozási hiányosságára hivatkozva nem látott lehetőséget az ilyen jogsértő ajánlat érvénytelenné nyilvánítására.

A keresetben a MÁV azzal érvel az érvénytelenné nyilvánítás jogszerűsége mellett, hogy míg az eltérő súlyszámmal értékelt árelemek közül kettő nyilvánvalóan nem nyújthatott fedezetet a vállalt műszaki tartalomra, addig a harmadik – legalacsonyabb súlyszámmal értékelt – árelem többszörösen meghaladta a kapcsolódó műszaki tartalom költségeit és a Bombardier korábbi árajánlatait. Ebből a MÁV arra következtet, hogy a cég az alacsonyabb súlyú árelemből kívánta finanszírozni a magasabb súlyú elemek megvalósítását. Az ilyen jellegű költségátcsoportosítás viszont a tenderkiírással ellentétes.

Gondot okoz a MÁV-nak a döntőbizottság határozatának azon része is, amely előírta a MÁV-nak, hogy a kifogásolt árelemekre kérjen újabb ajánlatot a Bombardier-tól. Ez ugyanis a MÁV szerint sérti a jogegyenlőség elvét a Stadler-re nézve.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.