Üzleti tippek

Változások az adótörvényben

Idén az adótörvényekben a személyi jövedelemadó számításában, a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásában és az egészségügyi hozzájárulásokban lesznek jelentősebb változások.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény a helyi és helyközi munkába járás költségtérítésére vonatkozó szabályokban módosult. A “felszolgálási díj” jogcímen megszerzett bevétel kérdése is ehhez a körhöz tartozik. Ugyan a borravaló nem minősül adóterhet viselő járandóságnak, az ilyen jellegű jövedelmeket az összevont adóalapba kell beszámítani, ami után 15 százalékos nyugdíjbiztosítási járulékot kell fizetnie a foglalkoztatónak.

Októbertől indul a START-program, amely a pályakezdő fiatalok foglalkoztatását ösztönzi. A Startkártya kiegészítő igazolványként igényelhető az adóigazolvány mellé, mely egy alkalommal váltható ki. Kiemelt kedvezmények is párosulnak a lehetőséggel: nem kell megfizetni a tételes egészségügyi hozzájárulást foglalkoztatásuk időtartama alatt. 

Az adózás rendjéről szóló törvény új alponttal egészül ki, aminek eredményeként adatszolgáltatást köteles teljesíteni az elsőfokú építésügyi hatóság. A bejelentendő adatok körét az APEH határozza meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik