Üzleti tippek

Egyre több magyar cég fektet be a környező országokban

Az idén is élénk volt a magyar vállalatok külföldi befektetési kedve: az első negyedévben 489 millió eurót invesztáltak, elsősorban szomszédos országokbeli projektekbe.

Az idén az első negyedévben a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint (tulajdonosi hitelek nélkül) 489 millió euró magyar működő tőke áramlott ki Magyarországról, szemben a 2004 hasonló időszakában regisztrált 210 millióval.

Továbbra is elsősorban a környező országok jelentik a célpontot, s ez belátható módon alapvetően így is marad, először a régióban terjeszkednek a vállalatok. Mindez azért is fontos, mert e befektetések által erősödik Magyarország regionális gazdasági szerepe. Kedvező, hogy fokozatosan szélesedik az „elérhetőségi rádiusz”: pár éve még jószerivel csak 400-500 kilométer, ma már minimum duplaekkora sugarú körön belül mozognak a befektetők. Erre jó példa Románia, ahol ma már nemcsak Erdélyben, hanem azon túl is megjelennek a magyar vállalatok.

Románia sláger maradt a magyar cégek terjeszkedése szempontjából. Szaporodnak a magyar befektetések Bulgáriában is. Ukrajnában szintén várható a magyar befektetői jelenlét erősödése, miként Montenegróban és Szerbiában is. Emellett a már eddig is jól bevált Szlovákia és Horvátország számíthat újabb magyar invesztíciókra.

A végleges adatok szerint tavaly év végén a külföldön lévő magyar működő tőke állománya 7,381 milliárd euró volt, ebből részvény, egyéb részesedés és újrabefektetett jövedelem 3,025 milliárd, míg az egyéb tőke 4,357 milliárd eurót tett ki. Az egy főre jutó állományi adatokat tekintve továbbra is régióelső Magyarország.

Szlovákiában telepedett meg ez idáig a legtöbb magyar működő tőke, több mint 1,3 miliárd euró. Horvátország a második a sorban, az egymilliárd dollárt közelítő magyar FDI-állománnyal, ráadásul rendkívül gyorsan bővül a dinamika. A magyar befektetések felölelik a termelési, kereskedelmi, idegenforgalmi és szolgáltatási szférát, illetve a privatizációt mint zöldmezős beruházást. Magyarország a horvátországi befektetők sorában a 4. helyen áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik