Üzleti tippek

Csökkent az átlagos adóterhelés

Tavaly 20,4 százalék volt az átlagos adóterhelés, s minden jövedelemkategóriában kisebb volt, mint 2003-ban – jelentette be tegnap Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese, aki ismertette az önbevalló magánszemélyek 2004. évi jövedelemadózásának főbb jellemzőit.

1,36 millió forint volt tavaly az átlagjövedelem, vagyis nem érte el a felső adókulcs határát, amely másfél millió forint – hangsúlyozta. Az önbevallók tavaly csaknem 3300 milliárd forint összes jövedelmet vallottak be, ez 8,3 százalékkal több az előző évinél, s amelynek több mint 84 százaléka progresszív módon, míg a többi lineárisan adózott. (Ez utóbbi aránya egyébként visszaesett.) Az adókedvezmények szigorításának köszönhetően ezen magánszemélyek 2004-ben már csak 184 milliárd forint, míg 2003-ban még 227 milliárd forint adókedvezményt számoltak el. Az összevont jövedelem után 567 milliárd forint volt az adófizetési kötelezettség, amely 5,2 százalékkal több az előző évinél. Az átlagos adóterhelés így 20,4 százalék lett, az alkalmazottaké pedig csupán 18,4 százalék. Tavaly egyébként az önbevallók 31 százalékának – az adókedvezmények miatt – nem kellett adót fizetni. Ugyanakkor 4 millió forint feletti jövedelmet az adózók 5,5 százaléka vallott be, akik az összes személyi jövedelemadó 50 százalékát fizették. Az egy adófizetőre jutó adó 2004-ben 446 ezer forint volt az előző évi 401 ezerrel szemben.

Az adóhivatal 2004 végén 459 ezer működő egyéni vállalkozót tartott nyilván, amelyek közül csaknem 40 ezer volt a nyereséges főállású egyéni vállalkozók száma, akik több mint 12 millió forint átlagos bevételt értek el. A nyugdíjas vállalkozók tavaly is igen sikeresek voltak: minden jövedelempozícióban átlagot meghaladóan növelték bevételüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik