Üzleti tippek

Banki könnyítések a kkv-knak

Az unióban működő kis- és középvállalkozások üdvözölték az Európai Parlament egyik legutóbbi döntését, amellyel sokkal kedvezőbbé tette számukra az új hitelminősítési szabályokat.

“Őszinte elismerés illeti a parlamentet amiatt, hogy egy ilyen bonyolult ügyben megoldást talált és ezzel a kis és közepes vállalatok számára mérsékelte a kockázatkezelés negatív hatásait” – értékelte a döntést Gerhard Huemer, az európai kis- és közepes vállalatok szervezete (UEAPME) igazgatója.

A bizottság egész sor módosító javaslatot hagyott jóvá. Eszerint például javítják az adókivetés folyamatának átláthatóságát, továbbá kényszerítik majd a bankokat, hogy részletesen ismertessék az érintettekkel a hitelminősítések eredményét. Javulnak a magán- és kereskedelmi tulajdonok fedezetként való használatának feltételei, ugyanakkor egyszerűsödik a kiskereskedelmi hiteleljárás.

Az UEAPME üdvözölte a banki csoportokon belüli bankközi kölcsönökkel kapcsolatos döntést is, amely ésszerűen kezeli a hitelfeltételek kérdését. Gazdasági növekedésük során ugyanis az európai kis- és közepes vállalatok számára a legnagyobb akadályt mindmáig a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés nehézkessége jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik