Üzleti tippek

Szigorodnak a munkaügyi ellenőrzések

A munkaügyi biztonság betartását vizsgálják a munkaügyi felügyelők júliustól, a hatékonyabb ellenőrzések érdekében száz fővel növelik a munkaügyi felügyelők létszámát.

Az első féléves ellenőrzések során tapasztalt hiányosságok miatt szigorítja a munkaügyi ellenőrzéseket az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség. Jelenleg 170 felügyelő végez ellenőrzéseket. A létszámot két lépcsőben 50-50 fővel növelik. Az összesen száz fővel nagyobb felügyelet célja, hogy újabb, közel 100 000 munkavállaló foglalkoztatásának feltételei válnak ellenőrizhetővé.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium számításai szerint jelenleg a munkavállalók 35 százaléka feketén foglalkoztatott. A gyakoribb ellenőrzések következtében így a százfős létszámbővítés azt eredményezheti, hogy a százezer ellenőrzött munkavállalóból a feketén foglalkoztatottakat – becslések szerint 35 ezret – bejelentik a munkáltatók, azaz legalább minimálbér után befizetik a járulékokat. Ez pedig 4-5 hónap alatt hárommilliárd többletbevételt eredményezhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik