Üzleti tippek

Névtelen levéllel vádol a Fidesz

Egy megkérdőjelezhető hitelességű névtelen levél másolatát osztotta szét újságíróknak hétfőn Font Sándor, a parlamenti Zwack-bizottság fideszes elnöke, mivel annak tartalma - szerinte - megerősíti azt a gyanút, hogy a Zwack Rt. jövedéki ügyében folytatott vizsgálatot valaki leállíttatta.

A 16-os számú vámhivataltól érkezett névtelen levél “hitelessége ugyan megkérdőjelezhető, ám ennek tartalma megerősíti azokat a sejtéseket, hogy miért ilyen furcsa módon zárták le ezt az ügyet” – mondta az ellenzéki politikus, aki szerint nem hagyhatják figyelmen kívül a levél létezésének tényét. A levélben néhány, névtelenségbe burkolózó dolgozó konkrétan megnevez egyes személyeket, akik állítólag részt vettek az ügy leállításában.

A bizottság elnöke úgy vélte, hogy a felelősöket nemcsak a megnevezett vámhivatal vezetésében kell keresni, hanem a Pénzügyminisztérium egyes korábbi és jelenlegi felső vezetői is felelősséggel tartoznak. Font Sándor úgy fogalmazott: “át kell gondolnunk, hogyan folytatjuk a bizottság munkáját”. A képviselő úgy vélekedett, szükség lenne a 16-os számú vámhivatal egyes dolgozóinak meghallgatására.

A bizottság felállítását Font Sándor kezdeményezte. Vizsgálata a parlamenti határozat értelmében arra vonatkozik, milyen összefüggések mutathatók ki a jövedéki törvény kormánypártok által történt, a költségvetésnek több tízmilliárd forint bevételkiesést okozó módosítása, ezzel a Zwack Unicum Rt. milliárdos adóhátralék alóli mentesítése, Zwack Péter volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő mandátumáról történt lemondása, továbbá a Vám- és Pénzügyőrség Vegyvizsgáló Intézetének a Zwack Unicum Rt.-t érintő vizsgálata és annak másfél éve elmaradó következménye, valamint Arnold Mihálynak, a Vám- és Pénzügyőrség volt országos parancsnokának a lemondása között.

A bizottság kedden az eddigi információk összegzésével folytatja munkáját, s ennek során kitérnek a most kapott levélre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik