Üzleti tippek

A kisvállalkozások a legpesszimistábbak

A fogyasztói bizalmi index gyengülése nyomán tovább romlott júniusban a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, és az eddig mért legalacsonyabb szintre, mínusz 21,7 pontra esett a májusi mínusz 21,4-ről.

A fogyasztói bizalmi index júniusi mínusz 35,2 pontos értéke a tavaly márciustól kezdődött javulás induló szintjére süllyedt.

Az üzleti várakozások immár a negyedik hónapja változatlan szinten állnak, júniusban mínusz 17 pontot jeleztek a májusi mínusz 17,4-es érték után – áll a GKI Gazdaságkutató Rt. legújabb felmérésében, amely az Európai Unió támogatásával készült.

Az ipari várakozások 2004 ősze óta tartó romlása májusban megállt, júniusban pedig már javult. A rendelésállomány megítélése – ezen belül az exporté is – kedvezőbb lett, s csökkentek a saját termelésű készletek. Az építőiparban viszont a rendelésállománnyal való elégedettség és a foglalkoztatási szándék is romlott.

Az 50 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek “közérzete” sokkal rosszabb, mint a közép- és nagyvállalatoké. A kereskedelmi cégek a májusinál jobb üzletmenetről és kissé aktívabb jövőben megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júniusban a májusihoz hasonlónak látják, de a következő 12 hónapban romlásra számítanak. Az ország gazdasági helyzetét nem értékelik rosszabbnak, mint egy hónappal korábban, viszont a következő egy évben negatív tendenciákat várnak.

A fogyasztók inflációs várakozásai emelkedtek a májusihoz képest, s a következő 12 hónapban is áremelkedésre számítanak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozások szintén érezhetően emelkedtek.

A lakosság vásárlási kedve valamivel jobb, mint az előző hónapban, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások lényegében változatlan helyzetet vetítenek előre. A felmérés szerint jelentősen tovább mérséklődött a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Magyarország hét régiója közül négyben romlottak, háromban pedig javultak a fogyasztók várakozásai. A fogyasztói bizalom Közép- és Észak-Magyarországon, valamint a Dél-Alföldön csökkent a legnagyobb mértékben. Az Észak-Alföld lakosságának bizalma ennél kisebb mértékben, de az országos átlagot meghaladva csökkent. Ezzel szemben a Nyugat-Dunántúlon lakók bizalma igen jelentősen emelkedett, míg a Közép- és Dél-Dunántúl lakosságának véleménye ennél szerényebben javult az előző hónaphoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik