Üzleti tippek

Augusztustól ügyvezető alelnök a Rádió élén

A Magyar Rádió vezetésében fennálló "törvényen kívüli" állapotot kívánja feloldani mai ülésén a kuratórium elnöksége. A testület ülésén arra keresnek megoldást, miként biztosítható jogilag is egyértelműen a rádió vezetése – írja a Népszava.

Kondor Katalin jelenlegi elnök mandátuma a hónap végén lejár, utódja pedig egyelőre nincs, mivel kétszer már sikertelen volt a posztra kiírt pályázat, a harmadik elnökválasztási procedúra pedig csak szeptember közepén zárul. A vitára a kuratóriumban az adja az okot, hogy Kondor Katalin a múlt héten mandátumának lejárta és az új elnök megválasztása közötti időszakra Hollós János alelnököt nevezte ki ügyvezetővé.

A leköszönő elnöknek nincs hatásköre az utódlásáról gondoskodni – nyilatkozta a lapnak Gellért Kis Gábor, a kuratórium MSZP által delegált elnöke. A véleménye szerint ez a médiatörvény szerint a tulajdonosi testület hatásköre, még akkor is, ha egy korábbi rádióelnök már járt el így.

Sarkady Ildikó médiajogi szakértő szerint a helyzetet egy módon lehet jogszerűen feloldani. E szerint az Alkotmányból levezethető jog, a közszolgálati műsorszolgáltató működőképességének fenntartása érdekében a kuratórium kijelölhet – korlátozott elnöki jogkörrel – egy ügyvezető alelnököt, amíg sikerrel nem zárul az elnökválasztás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik