Üzleti tippek

Tíz éves az MP3

Napjaink legnépszerűbb digitális zenei fájlformátumának sikertörténete tíz esztendővel ezelőtt kezdődött. Az MP3 1995. július 14-én indult világhódító útjára.

Ezen a napon döntötték el a németországi Erlangenben lévő Fraunhofer Intézet Integrált Áramköri Részlegének munkatársai, hogy az általuk kifejlesztett audiotömörítési eljárást “.mp3” jelöléssel fogják a jövőben nyilvántartani. Az MP3 gyorsan az IS 11172-3 számú ISO szabvánnyal jelölt MPEG Audio Layer 3 audiotömörítési eljárás szinonimájává vált.

Maga a név egy belső levél alapján alakult ki. 1995. július 14-én Jürgen Zeller örömmel tájékoztathatta a kollégákat az eredményről. A levél szabad fordításban így hangzik:
“Helló!
a megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint: az ISO MPEG Audio Layer 3 eljárás rövidítése MP3. Ez azt jelenti, hogy a jövőben minden WWW-oldalnál, shareware- és demóprogramban ügyelni kell arra, hogy ne .bit fájlformátum-végződés menjen ki. Ennek oka van, higgyétek el :-)
Jürgen Zeller”

Mindez egy éveken át tartó fejlesztési folyamat lezárását jelentette. Az MPEG Audio Layer 3 fájlformátum 1992 óta ISO szabványban van rögzítve. Az intézet tájékoztatása szerint az MP3 akkoriban annyira fejlettnek számított, hogy a zeneipar gyakorlatilag nem hitt a technológia használhatóságában.

Mindenesetre az a fejlesztőket dicséri, hogy az MP3 a mai napig az egyik, ha nem a legnépszerűbb digitális zenei fájlformátum, bár egyes források szerint már veszít népszerűségéből. Az MP3-lejátszók a szórakoztató elektronikai piac egy teljesen új területévé váltak. Ezekből a készülékekből a szakemberek becslése szerint 2006-ra több mint 80 millió darabot fognak eladni világszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik