Üzleti tippek

Társadalmi egyeztetés a fejlesztési elképzelésekről

Az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció (OFK) társadalmi egyeztetésének egy fázisa lezárul augusztus végén, szeptember elején, majd ezt követi a második nemzeti fejlesztési terv, illetve az operatív programok elkészítésének időszaka - hangoztatta Baráth Etele.

Az EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) rendezvényén, Budapesten hangsúlyozta: a fejlesztési elképzelésekről a társadalmi párbeszéd lehetősége 2005 végéig nyitva lesz. A miniszter kitért arra, hogy az Európai Unió támogatását nem segélyként kell értelmezni, hanem ennek felhasználásával az adott terület és ezáltal az egész unió válik versenyképesebbé.

Halm Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettese elmondta, hogy a társadalmi párbeszédbe bekapcsolódnak az általános jellegű szervezetek, az ágazati partnerek, a régiók és civil szervezetek. A társadalmi egyeztetés négy szakaszos folyamat, az elsőben a koncepciót vitatják meg augusztus végéig, ezt követi majd a stratégia, valamint az operatív programok elkészítése, a pályázati kiírások megvitatása.

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) ügyvezető elnöke a vitára bocsátott koncepcióval kapcsolatosan az MTI-nek elmondta, hogy környezetvédelmi szempontból a mostani koncepció pozitívabb az első Nemzeti Fejlesztési Tervhez képest, ugyanakkor nem jelenik meg benne eléggé a környezetvédelmi értékek integrációja. zervezetük azt javasolja, hogy a második Nemzeti Fejlesztési Tervet, az operatív programokat már a tervezés folyamatában vessék alá szigorú stratégiai környezeti vizsgálatnak. Szerintük ez biztosítaná, hogy minden intézkedés tartalmazza a környezetvédelmi szempontokat is.

Az OFK értékeléséhez készített zöld koncepcionális szempontok című anyag tervezete szerint a nem anyagi jólét értékei nem jelennek meg dokumentumban, a koncepció elszakad a természetes környezet adta feltételektől, a versenyképesség mint fogalom dominálja. A zöldek szerint a koncepció figyelmen kívül hagyja az egyes tevékenységek valódik költségeit. Elengedhetetlennek tartják a tervezet összehangolását a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Stratégiával. Szerintük a demokrácia fejlesztése hiányzik a célok közül, a helyzetelemzés pedig nem foglalkozik elég mélyen a globális és európai tendenciákkal. A környezetvédők úgy vélik, hogy a stratégiai célok közötti koherencia nem elégséges, az anyagból hiányoznak a konkrét, számszerű mutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik