Üzleti tippek

Drágább lehet az Energopetrol

Mintegy tízmillió euróval többet kérnek a bosnyák Energopetrolért a Mol–INA párostól. Az indok elég érdekes: a bosnyák kormány ugyanis ennyivel magasabb adósságfinanszírozást szeretne elfogadtatni a tendergyőztessel – írja a Világgazdaság.

Tovább húzódik az Energopetrol privatizációja, miután egyelőre nincs megegyezés a helyi kormány és a legjobb ajánlatot tevő Mol–INA páros között, pedig korábban május 20-ra már a szerződés aláírását ígérték a helyi politikusok. A bosnyák kormány egyébként helyi lapértesülések szerint legújabb levelében arról tájékoztatta a magyar és a horvát céget, hogy mintegy 10 millió euróval többet szeretnének kérni a korábban felajánlott összegnél. A Mol–INA ugyanis 60 millió bosnyák márkát ajánlott fel adósságszolgálatra, amelyet most 80 millióra szeretne a helyi kormány növelni, az indokok azonban nem ismertek.

Kötelező vételi ajánlatot csupán hárman adtak be a bosnyák Energopetrol olajcég 67 százalékos részvénycsomagjára. A Mol és a horvát INA közös ajánlata mellett még az osztrák OMV és a bosnyák Euro Inzenjering adott be kötelező ajánlatot.

Kiszivárgott információk szerint az INA és a Mol együttesen 10,2 millió bosnyák márkát (5,1 millió euró) ajánlott a pakettért, és 150 millió márkát (76,7 millió euró) költenének beruházásokra az elkövetkező három évben, valamint 60 millió márkát adósságszolgálatra. A cég tartozását 40 millió márkára becsülik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik