Üzleti tippek

Ukrajnában megnyílik az első eMagyar pontot

Az ukrajnai Bene városban csütörtökön internet-hozzáférési pont nyílik a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) támogatásával - közölte a tárca szerdán.


A “Szülőföldön az információs társadalomba” pályázat keretében létrejött eMagyar pontot az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség üzemelteti – áll az MTI-hez eljuttatott közleményében. A programot a határon túli magyar szervezetek informatikai fejlesztési stratégiája alapján dolgozták ki. Az eMagyarország pontok mintájára kialakítandó hálózatban a lakosság ingyen vagy kedvezményes áron használhatja a világhálót.

Az ország első eMagyar pontját Ukrajnában Petőfi László, az IHM gazdasági helyettes államtitkára adja át, valamint 10 kárpátaljai közoktatási intézménynek egy-egy magyar nyelvű Tisztaszoftver-csomagot is átnyújt. A közlés szerint az IHM a határon túli magyarság információs társadalomba való bekapcsolódását missziójának tekinti.

A program keretében rendelkezésre álló 228 millió forintból mintegy 140 millió forint az infrastruktúra kiépítését és eMagyar-pontok létrehozását, 26 millió forint a tartalomfejlesztést, közel 15 millió forint az informatikai képzést, mintegy 21 millió forint a magyar kultúra digitális megőrzését és 24 millió forint az infokommunikációs fejlesztéseket szolgálja.

A tárca tervei szerint a programnak köszönhetően a határon túli magyarok lakta településeken összesen 180 eMagyar pont nyílik. A pontok nagy része már működik, Romániában és Szlovéniában azonban még nem adtak át magyar támogatással létrejött internet-hozzáférési helyet. Ukrajnában a csütörtökön induló pont az első a tervezett 20-ból – mondta az MTI-nek Antal Andrea, az IHM nemzeti kisebbségi referense.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik