Üzleti tippek

A szakminiszter csökkentené a feldolgozott élelmiszerek importját

admin
admin

2005. 07. 11. 00:00

Gráf József szerint az egyik legfontosabb feladat az agrár import növekedési ütemének további jelentős mérséklése.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn a gazdasági tárca külpiaci értekezletén elmondta, hogy szemben a tavaly első negyedévi, 6,5 százalékos bővüléssel az idén az agrárexport 13 százalékkal nőtt, míg az import bővülési üteme 24 százalékról 17,5 százalékra csökkent. A miniszter jelentős problémának nevezte, hogy az uniós csatlakozást követően az országot elárasztotta az alacsony minőségű és olcsó feldolgozott élelmiszer. “Nem leszünk Európa élelmiszertermelésének szemétlerakó helye” – jelentette ki, és további határozott lépéseket ígért ennek érdekében, utalva egy kereskedőlánc egyik áruházának közelmúltbeli bezárására.

A gabonatárolási gond megoldását is ígérte a miniszter és sürgette a válsághelyzetbe sodródó tejtermelők és feldolgozók érdekvédelmi összefogását. Elmondta: a gabonatermelést rövid távon úgy csökkentik, hogy mindössze 2-2,5 millió tonna exportálható fölösleg keletkezzen, ami teljes mértékben kezelhető. Hangsúlyozta, hogy miközben csökkentik a gabonatermesztés területét, az állattenyésztés fejlesztésével növelik a gabona belföldi felhasználását.

A cukortermelésről szólva a miniszter hosszú távon rendkívül kétségesnek ítélte meg, hogy Magyarország részt tud-e venni a cukorrépa-termesztésben és -feldolgozásban. Elmondta: rövid távon várhatóan 2-3 cukorgyár marad talpon. “Az EU-tól lassított végrehajtást kértünk, de egy 100 százalékos kárpótlás mellett gazdaságilag talán jobb lenne egy gyorsított végrehajtás” – mondta. Gráf József sürgette a marketing tevékenység lényeges erősítését és jó példaként említette a bormarketingre átcsoportosított jövedéki adóról hozott intézkedést.

Hangsúlyozta, hogy erősíteni kell a harmadik országba irányuló agrárexportot, ami tavaly több mint 8 százalékkal esett vissza. Reményét fejezte ki, hogy az idén a gabonatermesztők reálisabban gondolkodnak a tavalyinál, és nem az intervencióra várnak, hanem értékesítik a gabonájukat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.