Üzleti tippek

PEA-I programban eddig 213 pályázat már nyert támogatást

A Pályázat Előkészítő Alap (PEA-I) program finanszírozásában kidolgozott első nyertes pályázatok már a megvalósítás folyamatában vannak - mondta Kondor Zsuzsa, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) Közösségi Támogatási Keret (KTK) Irányító Hatóság főosztályvezetője az MTI érdeklődésére.

Az első Pályázat Előkészítő Alapot a 2002. évi Phare-program keretében az unió és a magyar költségvetés finanszírozza 25 millió euró értékben. Célja olyan projektek kidolgozása, amelyek beadhatók az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA), illetve az Európai Szociális Alapból (ESZA) finanszírozott pályázati kiírásokra. A hivatal adatai szerint az alap finanszírozásában kidolgozott pályázatok közül 384-et már beadtak a különböző kiírásokra, 161 pedig beadásra vár.

A beadott 384 pályázatokból 340-et már kiértékeltek, közülük 213 nyert el támogatást, 127-et pedig elutasítottak többnyire forráshiány miatt. A 213 nyertes pályázat 110 milliárd forint beruházási értéket képvisel, a kiértékelés alatt lévő 45 pályázat pedig további 20 milliárd forint értékű beruházást jelentene.

A főosztályvezető úgy vélekedett, hogy egyes elutasított pályázatokat még a jelenlegi tervezési ciklusban újonnan megjelenő kiírásokra, illetve másokat – elsősorban a jó minőségű, de forráshiány miatt nem támogatható projekteket – a 2007-2013. közötti időszak forrásainak terhére után ismét be lehet majd adni a feltételekhez igazodó minimális átalakítás után.

A közösségi források felhasználására vonatkozó szabályok szerint az alapban lévő 25 millió eurót eredetileg 2005. szeptember 31-áig kellett volna felhasználni, azonban az Európai Unió hozzájárult a határidő 2006. május 30-áig történő meghosszabbításához. Ez rendkívül fontos azon projektek szempontjából, ahol a kedvezményezett nemcsak a projektterv elkészítéséhez, hanem az indításhoz szükséges közbeszerzési, engedélyezési, dokumentáció elkészítéséhez is segítséget kap.

A főosztályvezető elmondta, hogy az alap nemcsak a tervbe vett mintegy 545 projekt kidolgozását segíti, hanem a tenderdokumentáció teljeskörű előkészítéséig is ad támogatást a nyerteseknek. Kondor Zsuzsa szerint az alap mindenképpen beváltotta a hozzáfűzött reményeket, mert segítette a tanulási folyamatot európai uniós források felhasználására vonatkozó pályázatírásban, sok kis önkormányzatot tudtak ennek segítségével összefogni és közös pályázat kidolgozásában segíteni.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.