Üzleti tippek

PEA-I programban eddig 213 pályázat már nyert támogatást

A Pályázat Előkészítő Alap (PEA-I) program finanszírozásában kidolgozott első nyertes pályázatok már a megvalósítás folyamatában vannak - mondta Kondor Zsuzsa, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) Közösségi Támogatási Keret (KTK) Irányító Hatóság főosztályvezetője az MTI érdeklődésére.

Az első Pályázat Előkészítő Alapot a 2002. évi Phare-program keretében az unió és a magyar költségvetés finanszírozza 25 millió euró értékben. Célja olyan projektek kidolgozása, amelyek beadhatók az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA), illetve az Európai Szociális Alapból (ESZA) finanszírozott pályázati kiírásokra. A hivatal adatai szerint az alap finanszírozásában kidolgozott pályázatok közül 384-et már beadtak a különböző kiírásokra, 161 pedig beadásra vár.

A beadott 384 pályázatokból 340-et már kiértékeltek, közülük 213 nyert el támogatást, 127-et pedig elutasítottak többnyire forráshiány miatt. A 213 nyertes pályázat 110 milliárd forint beruházási értéket képvisel, a kiértékelés alatt lévő 45 pályázat pedig további 20 milliárd forint értékű beruházást jelentene.

A főosztályvezető úgy vélekedett, hogy egyes elutasított pályázatokat még a jelenlegi tervezési ciklusban újonnan megjelenő kiírásokra, illetve másokat – elsősorban a jó minőségű, de forráshiány miatt nem támogatható projekteket – a 2007-2013. közötti időszak forrásainak terhére után ismét be lehet majd adni a feltételekhez igazodó minimális átalakítás után.

A közösségi források felhasználására vonatkozó szabályok szerint az alapban lévő 25 millió eurót eredetileg 2005. szeptember 31-áig kellett volna felhasználni, azonban az Európai Unió hozzájárult a határidő 2006. május 30-áig történő meghosszabbításához. Ez rendkívül fontos azon projektek szempontjából, ahol a kedvezményezett nemcsak a projektterv elkészítéséhez, hanem az indításhoz szükséges közbeszerzési, engedélyezési, dokumentáció elkészítéséhez is segítséget kap.

A főosztályvezető elmondta, hogy az alap nemcsak a tervbe vett mintegy 545 projekt kidolgozását segíti, hanem a tenderdokumentáció teljeskörű előkészítéséig is ad támogatást a nyerteseknek. Kondor Zsuzsa szerint az alap mindenképpen beváltotta a hozzáfűzött reményeket, mert segítette a tanulási folyamatot európai uniós források felhasználására vonatkozó pályázatírásban, sok kis önkormányzatot tudtak ennek segítségével összefogni és közös pályázat kidolgozásában segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik