Üzleti tippek

Kedden esedékes a második negyedévi evaelőleg

Július 12-ig kell befizetni a második negyedévi bevételek után az egyszerűsített vállalkozói adó előlegét. Május végéig 41,9 milliárd forintot fizettek be az eva hatálya alá tartozó vállalkozások, szemben a tavaly első öt hónapi 28,4 milliárddal.

A várakozások szerint az eva-körbe tartozó vállalkozások 18-20 milliárd forintot utalnak át most az APEH számlájára a második negyedévi bevételük után.

Május végéig az idei évre tervezett 75,3 milliárd forintos költségvetési eva-bevétel közel 56 százaléka teljesült, s ha az év hátralévő részében befolyik a prognosztizált további 36-40 milliárd forint, – az idén még októberben kell eva adóelőleget fizetni – akkor összesen 78-82 milliárd bevételt könyvelhet el idén az evából az APEH.

Tavaly összesen 67 milliárd forint adót fizettek az evás vállalkozások, míg 2003-ban az indulás évében 31 milliárd forint adóbevételhez jutott az evások révén a költségvetés.

Ebben az évben már mintegy 100 ezer egyéni és társas vállalkozó működik az eva szabályai szerint, számuk tavaly 82 ezer, 2003-ban 59 ezer volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik