Üzleti tippek

Balkáni akvizíciókat tervez a Magyar Telekom

Balkáni telefontársaságok felvásárlását tervezi a Magyar Telekom – írja a Világgazdaság Straub Elek elnök-vezérigazgató Bloombergnek adott nyilatkozatára hivatkozva.

A távközlési cég célkeresztjében Szerbia, Bulgária és Románia áll, miután Straub a dél-európai felvásárlások indukálta növekedésben látja a telefontársaság jövőjét. A kelet-európai telefonpiacok alulfejlettek, átalakításukkal viszonylag könnyen lehet csökkenteni a költségeket, növekedésük gyorsabb a nyugat-európai, és a magyar piacnál – mondta az elnök-vezérigazgató.

A magyar telefontársaság balkáni felvásárlásai kiegészíthetik az anyavállalat régión belüli akvizícióit, a Deutsche Telekom Szlovákiában, Horvát- és Lengyelországban szerzett tulajdont. A Magyar Telekom 790 millió eurót fordított a macedón és a montenegrói telefontárság többségi tulajdonának megszerzésére. A Magyar Telekom a tavalyi évben 34,6 milliárd forint bevételt tudott felmutatni, kevesebb mint a felét a 2001-es 82,6 milliárd forint öszszegű rekordbevételnek.

Amennyiben valósak lesznek ezek az akvizíciók, akkor vélhetően le kell majd mondani a jelentős osztalékról a tulajdonosoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik