Üzleti tippek

Brüsszel szerint aggályos a Mol gázüzletágának eladása

admin
admin

2005. 07. 08. 10:34

"Az első vizsgálatok azt mutatják, hogy a tervezett átvétel komoly aggodalmakat vet fel a verseny szabadságával kapcsolatban a gázszolgáltatási lánc teljes vertikumában Magyarországon" - tette közzé az Európai Bizottság.

A brüsszeli bizottság szerint az E.ON már jelenleg is aktív a magyar piacon regionális elosztócégek ellenőrzésének köszönhetően. Az előzetes vizsgálat szerint a Mol gázüzletágának felvásárlása a piaci verseny torzulásának komoly kockázatát jelentené, mert a német csoport vertikális irányban is bekapcsolódna a gázellátás láncolatába. Az új cégalakulat egyebek között a Magyarországon hozzáférhető valamennyi (helyi és importált) gázellátási forrás fölött ellenőrzést gyakorolna. Ez a versenytársak kizárásának kockázatát hordozza magában.

A bizottság aggódik tehát, hogy az egyesülés a tényleges verseny kiteljesedésének akadályát jelentené, és veszélyeztetné az energiapiac liberalizálásának folyamatát Magyarországon – áll a brüsszeli közleményben.

A bizottságnak legkésőbb november 17-ig döntenie kell arról, megítélése szerint zavarja-e az uniós belsőpiacon folyó verseny tisztaságát a megállapodás. Az előzetes tanulmányozás eredményei nem jelentenek semmilyen jelzést a részletes vizsgálat után levonandó következtetések szempontjából – tett hozzá a testület.

Akadályozhatják az egységes energiapiacot

Neelie Kroes, a bizottság versenyügyi felelőse a bejelentést kommentálva hangoztatta: az EU versenyképességének szempontjából kiemelt jelentőségű az energiaágazat helyzete. Kulcsfontosságú tehát, hogy a bizottság alaposan kielemezze a tervezett felvásárlásnak az uniós versenyre tett hatását, különösen olyan időszakban, amikor az EU a teljesen tisztán működő egységes energiapiacot akadályozó tényezők lebontásán dolgozik.

A Gazdasági Versenyhivatal már június végén jelezte, hogy “a kérelmezett összefonódás egyes elemei a fúzió tényével szükségszerűen együtt járó versenykorlátozásokat meghaladóan, így jelentősen korlátozzák a versenyt, ezáltal ellentétesek a fúziós rendelet hatékony verseny védelmére vonatkozó elvárásaival”. Ezért a GVH maga is részletes vizsgálatra tett javaslatot az Európai Bizottságnak.


A Magyar Energia Hivatal (MEH) június végén engedélyezte a Mol gázüzletágának részbeni eladását az E.ON Ruhrgas Internationalnak. A MEH úgy vélte, hogy mind a befolyásszerzés jóváhagyása, vagyis új, tőkeerős stratégiai befektető megjelenése, mind a vevő, az E.ON Ruhrgas International által szabott feltételek javítják a földgázellátás biztonságát és a jelenleginél több választási lehetőséget biztosítanak a földgáz-versenypiac szereplői számára.

A versenyhivatal áldására várva

A Mol és az E.ON Ruhrgas International tavaly november elején hozta nyilvánosságra, hogy kötelező érvényű szerződéseket írtak alá a Mol gázüzletága egy részének eladásáról és a kapcsolódó opciókról.

Az E.ON a gázkereskedelemmel foglalkozó Mol Földgázellátó Rt. és a gáztárolással foglalkozó Mol Földgáztároló Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatát, valamint a Panrusgáz 50 százalékát veszi meg. A Mol teljes gázüzletágának piaci értéke mintegy 2,2 milliárd euró. A tranzakció létrejöttéhez az EU Versenyhivatalának engedélye is szükséges.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.