Üzleti tippek

A vonatok a bíróságra mennek

A MÁV bírósághoz és a Közbeszerzések Tanácsához fordul a 30+30 motorvonat beszerzésére és karbantartására kiírt pályázat eredményhirdetése ellen benyújtott jogorvoslati kérelem ügyében meghozott Közbeszerzési Döntőbizottsági határozat kapcsán.

A MÁV Rt. a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDb.) határozatával kapcsolatban bírósághoz fordul jogorvoslatért.

A jogorvoslati kérelem benyújtását a határozat jogszerűségének megalapozottságával kapcsolatos kételyek indokolják – áll a cég közleményében. A MÁV Rt. álláspontja szerint a határozat kétségeket hagy az esélyegyenlőség biztosíthatósága tekintetében is. A vasúttársaság úgy ítéli meg, hogy a határozat jogszabályba ütközik, abban a tekintetben is, hogy előírta a kérelmező számára a MÁV ajánlati felhívásának és dokumentációnak megfelelő, illetve a Közbeszerzési Törvény rendelkezéseivel összhangban álló újbóli ajánlat megtételét, amely révén elismerte, hogy a kérelmező ajánlata nem felelt meg az előírásoknak. Az érvénytelen ajánlatot tevő számára biztosított új ajánlattételi lehetőséget a közbeszerzési törvény nem teszi lehetővé.

A MÁV Rt. álláspontja szerint a határozat jogszabályba ütközik abból az ellentmondásból kifolyólag is, miszerint a KDb. kimondja, hogy szerinte sem „valósítható meg jogszerűen a kérelmező ajánlatának az értékelése”, érvénytelennek minősítését ugyanakkor jogszerűtlennek ítélte.

A bírósági kereset benyújtásának ugyanakkor nincs halasztó hatálya a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatára. A MÁV Rt. ebből következően egy időben a Közbeszerzések Tanácsához fordul, annak érdekében, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatának megfelelő alkalmazásával biztosítható legyen a Közbeszerzési Törvény rendelkezésének való teljeskörű megfelelés a társaság további lépéseinek tekintetében és az esélyegyenlőség fenntartása érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik