Üzleti tippek

Az olasz-magyar gazdasági kapcsolatokat élénkítenék

2005. július 4-én egynapos hivatalos látogatást tett Budapesten Claudio Scajola, olasz gazdasági miniszter, és tárgyalásokat folytatott Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszterrel. A találkozónak különleges jelentőséget ad az is, hogy hét év után látogatott olasz gazdasági miniszter Magyarországra. A látogatás fő célja a két ország közötti gazdasági kapcsolatok áttekintése, fejlesztési lehetőségeinek meghatározása volt, különös tekintettel a klímapolitikai kérdésekre és az olasz befektetési lehetőségekre.

Olaszország a külföldi befektetők magyarországi ország-rangsorában a 7-8. helyen áll. A tárgyaláson elhangzott, hogy a nagy olasz cégek már megtalálták a helyüket a magyar gazdaságban és sok olasz kis- és közepes méretű vállalkozás is letelepedett. Tekintettel az olasz gazdaság meghatározó erejét képviselő kkv szektorra a továbbfejlődés potenciális lehetőségei és tartalékai ezen a területen vannak. Ennek figyelembe vételével Kóka János felhívta a figyelmet azokra a komparatív előnyökre, melyek programba szervezve a Magyarországra irányuló tőkebefektetések fokozását indokolják, különösen az ICT, elektronikai, egészségipari /biotechnológiai, autóipari, környezetvédelmi ipari, távközlési szektorban, ill. logisztikai központok, európai regionális szolgáltató és kutató-fejlesztő vállalati központok kialakítása és az egészség-turizmus terén.

A miniszterek tárgyaltak a harmadik piaci együttműködés lehetőségeiről.

Jelentős üzleti lehetőség kínálkozik az infrastruktúra-fejlesztés, az informatika és a környezetvédelmi ipar területén, főként a Balkán térségében. A magyar fél javasolta, hogy szakértői szinten készítsenek elő egy az MFB/Corvinus Bank/Új Kézfogás Közalapítvány – SIMEST (az ITDH olasz partnerszervezete)közötti megállapodást. A keret-megállapodásban a Magyarországgal szomszédos országokban és a Balkánon történő közös támogatású vegyes-vállalat alapítások előmozdítását irányoznák elő.

Kóka János és Claudio Scajola megállapodott, hogy az ITDH és SIMEST együttműködve előkészít egy Olaszországban tartandó magyar gazdasági rendezvénysorozatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.