Üzleti tippek

Az olasz-magyar gazdasági kapcsolatokat élénkítenék

2005. július 4-én egynapos hivatalos látogatást tett Budapesten Claudio Scajola, olasz gazdasági miniszter, és tárgyalásokat folytatott Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszterrel. A találkozónak különleges jelentőséget ad az is, hogy hét év után látogatott olasz gazdasági miniszter Magyarországra. A látogatás fő célja a két ország közötti gazdasági kapcsolatok áttekintése, fejlesztési lehetőségeinek meghatározása volt, különös tekintettel a klímapolitikai kérdésekre és az olasz befektetési lehetőségekre.

Olaszország a külföldi befektetők magyarországi ország-rangsorában a 7-8. helyen áll. A tárgyaláson elhangzott, hogy a nagy olasz cégek már megtalálták a helyüket a magyar gazdaságban és sok olasz kis- és közepes méretű vállalkozás is letelepedett. Tekintettel az olasz gazdaság meghatározó erejét képviselő kkv szektorra a továbbfejlődés potenciális lehetőségei és tartalékai ezen a területen vannak. Ennek figyelembe vételével Kóka János felhívta a figyelmet azokra a komparatív előnyökre, melyek programba szervezve a Magyarországra irányuló tőkebefektetések fokozását indokolják, különösen az ICT, elektronikai, egészségipari /biotechnológiai, autóipari, környezetvédelmi ipari, távközlési szektorban, ill. logisztikai központok, európai regionális szolgáltató és kutató-fejlesztő vállalati központok kialakítása és az egészség-turizmus terén.

A miniszterek tárgyaltak a harmadik piaci együttműködés lehetőségeiről.

Jelentős üzleti lehetőség kínálkozik az infrastruktúra-fejlesztés, az informatika és a környezetvédelmi ipar területén, főként a Balkán térségében. A magyar fél javasolta, hogy szakértői szinten készítsenek elő egy az MFB/Corvinus Bank/Új Kézfogás Közalapítvány – SIMEST (az ITDH olasz partnerszervezete)közötti megállapodást. A keret-megállapodásban a Magyarországgal szomszédos országokban és a Balkánon történő közös támogatású vegyes-vállalat alapítások előmozdítását irányoznák elő.

Kóka János és Claudio Scajola megállapodott, hogy az ITDH és SIMEST együttműködve előkészít egy Olaszországban tartandó magyar gazdasági rendezvénysorozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik