Üzleti tippek

n

n

A flottalízing haszna:

1. Nagyobb értékű járműpark is beszerezhető úgy, hogy a teljes vételár helyett csak havi, negyedéves vagy egyéb gyakorisággal kell a részleteket fizetni. A munkába állított járművek segítségével e közben többlethaszon érhető el, ami menet közben kitermeli a lízingelt jármű árát.
2. Segítségével követhető a járművek műszaki-technikai változása, folyamatosan hozzá lehet jutni a legkorszerűbb járművekhez (akár egyik lízingügyletből átlépve a másikba), míg a tulajdonjog megszerzésével az értékesítés körülményesebb.
3. A finanszírozók autópark-kezelő testvércégeik révén kényelmi szolgáltatások sorát nyújtják.

Forrás: bankweb.hu

A legnagyobb banki hátterű lízingcégek
1. CIB Lízing (CIB Lízing Rt, CIB Credit Rt.)
2. Merkantil Car Gépjármű Lízing Rt.
3. K&H Lízing (K&H Pannonlízing Rt., K&H Autófinanszírozó Rt.)
4. Erste Leasing Rt.
5. Raiffeisen Lízing Rt.
6. Budapest Autó (Budapest Autófinanszírozási Rt., Budapest Autópark-kezelő Rt.)
7. MKB Eurocredit Rt.

Operatív lízing (tartós bérlet):

Az ügyfél (lízingbevevő) ebben az esetben nem kíván a lízingtárgy tulajdonosává válni a futamidő végén sem, kizárólag bérelni, használni kívánja azt. Míg a pénzügyi lízing a hitelhez hasonlít, az operatív lízing bérleti konstrukció. A finanszírozó (bérbeadó) a lízingtárgy tulajdonosa, ő aktiválja könyveiben és gyorsított értékcsökkentési leírást alkalmazhat. A bérbevevő bérleti díjat fizet, melynek 25 százalékos áfa-tartalmával együtt költségként visszaigényelhet. A nettó bérleti díjak költségként elszámolhatók. A futamidő végén a lízingtárgyat a lízingbevevő elméletileg visszaadja a lízingbeadónak, aki azt másnak értékesítheti. Ám a gyakorlatban többnyire az addigi lízingbe vevő szeretné, ha a tulajdonába kerülne. Ezért a lízingbe adó általában az eredeti kereskedésnek értékesíti a lízingtárgyat, ezt követően pedig már utóbbi adja el a végleges tulajdonosnak. Utóbbi nem lehet a korábbi cég, mert akkor vissza kellene fizetni a leírt költséget, de lehet magánszemélyként a cégvezető. Tartós bérletet akkor célszerű választani, ha a vállalkozás költségként számolná el a díjakat, illetve – az eszközarányos mutató javítása érdekében – mérlegen kívül akarja szerepeltetni az eszközöket.

Forrás: lizing.lap.hu, regio.co.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik