Üzleti tippek

Hiteltipp: Nő a faktorkínálat

Tovább éleződhet a verseny a faktoring piacon, hiszen a nyárelőn a Budapest Bank (BB) és az Erste Bank szinte egyszerre indította el saját faktoring szolgáltatását.

Utóbbi Erste Faktor Rt. néven külön pénzügyi szolgáltató társaságot is létrehozott e célból. Úgy tűnik tehát, látnak a bankok fantáziát abban az üzletágban, amelyet sokan éppen az általuk nem hitelképesnek tartott kisvállalatok „mentsváraként” tartanak számon. A faktoring segítségével ugyanis a cégek gyorsan hozzájuthatnak a vevőiknek kiszállított áru ellenértékéhez, s nem kell megvárniuk a jellemzően 30–90 napos halasztott fizetést.

A faktorcég is biztonságosan finanszírozhat, hiszen előtte tüzetesen megvizsgálja a vevők pénzügyi helyzetét, megbízhatóságát. A konstrukció lényege, hogy a faktor megelőlegezi a szállítónak a bruttó (azaz általános forgalmi adóval együtt értendő) követelése nagy részét, jellemzően 70–80 százalékát. A faktorok szolgáltatásuk fejében egyszeri faktordíjat és a vevő fizetéséig kamatot számítanak fel.

A BB egyelőre elsősorban belföldi faktorálásra vállalkozik, s az itthoni multinacionális vállalatok – a Tesco, az Auchan, a Shell, a Pannon GSM, a Magyar Telekom, vegyipari és gyógyszercégek – beszállítóinak számláit várja, de nem zárja ki más vállalatok partnereit sem. A faktorálási megállapodást a hitelintézet bármelyik hazai fiókjában meg lehet kötni (tehát a vidékiekben is). Feltételként annyit szabnak, hogy az ügyfélként jelentkező kisvállalat legalább 2 éve működjék, minimum egyéves szállító tapasztalata és az adott vevővel legalább fél éves kapcsolata legyen. Természetes, más faktoroknál is jellemző elvárás, hogy a kisvállalat pozitív saját tőkével rendelkezzen, s ne legyen köztartozása.


Hiteltipp: Nő a faktorkínálat 1


A június végétől szolgáltató Erste Faktor Rt. a belföldi faktorálás mellett egyedi elbírálás alapján a külföldi vevőket is bevonhatja a finanszírozásba – mondta Stickl László ügyvezető igazgató. A visszkeresetes és biztosított faktoring szolgáltatás mellett az Erste finanszírozás nélküli számlabeszedési megbízásokat is teljesít majd. Ügyfélként akár mikrocégeket is fogad. Itt is az anyabank bármely fiókjához lehet fordulni finanszírozási igénnyel. Az ügyvezető igazgató szerint minden iparágból várnak érdeklődőket, ugyanakkor – más faktorcégekhez hasonlóan – ők is óvatosabban bírálják el a kockázatosabbnak számító építőipari és a pénzügyi szolgáltatói ágazatokból érkező finanszírozási kérelmeket. Az Erste Faktor Rt. ígérete szerint tehát visszafogott, konzervatív üzletpolitikát folytat majd, várhatóan a piaci átlagnak megfelelő költségek mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik