Üzleti tippek

A Fidesz és Baja a 12 milliárdos Telekom-üzleten vitáznak

Az ellenzéki párt csatlakozott az Alternatív Távközlési Szolgáltatókhoz, és azt állítja: a kormány úgy hozza monopolhelyzetbe a legnagyobb magyarországi hírközlési céget, hogy részére milliárdos megbízást ad. Baja Ferenc ezt cáfolja.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja – csatlakozva az Alternatív Távközlési Szolgáltatók nyilatkozatához – felszólítja a kormányt, hogy adjon teljes körű tájékoztatást a Magyar Telekommal kötött szerződés részleteiről és arról, hogy a 12 milliárd forintos állami megrendeléssel együtt milyen további jogosítványokat ad át a volt monopolszolgáltatónak.

A Fidesz informatikai kabinetje azt állítja: a kormány úgy hozza monopolhelyzetbe a legnagyobb magyarországi hírközlési céget, hogy részére milliárdos megbízást ad.

A Fidesz tudomása szerint a kormány öt évre, 12 milliárd forint értékben átadta a kormányzati gerinchálózat üzemeltetését a Magyar Telekom Rt.-nek. A közlemény szerint a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva a parlament illetékes szakbizottságának áprilisi ülésén elzárkózott az érdemi tájékoztatástól.

Baja Ferenc kormánymegbízott szerint sajnálatos, hogy a Fidesz kellő tájékozódás nélkül politikai szintre kíván emelni egy tisztán szakmai vitát, miközben valótlan információkat közöl a nyilvánossággal.

A kormánymegbízott, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára közölte: valótlan a Fidesz azon állítása, hogy 12 milliárd forintos állami megrendelésben részesült a kormányzati gerinchálózatra kiírt tenderen győztes cég. “A valóság ezzel szemben az, hogy a nyertes cég ruház be több milliárd forintot a hálózat és annak szolgáltatásai fejlesztésébe, amely beruházások megtérülésére a magyar állam garanciát nem vállalt” – írta az államtitkár az MTI-nek eljuttatott közleményében.

Hozzátette: ugyancsak valótlanok a Fidesz azon állításai, hogy a versenysemlegesség megsértésével, az állam számára hátrányos szerződés megkötésével hoz monopolhelyzetbe egy magyarországi céget. A valóság ezzel szemben az, hogy a kormányzati gerinchálózat üzemeltetése többrésztvevős versenyen dőlt el, amelynek eredményeként, túl az előzőekben említett jelentős pótlólagos forrásbevonáson, a költségvetés jelentős megtakarításokkal számolhat a következő évek távközlési díjaiban.

A megbízott szerint a beszerzési eljárással kapcsolatos minden publikus információt nyilvánosságra hoztak a szerdán kiadott közleményben. További tények közlését a beszerzés nemzetbiztonsági jellege nem tesz lehetővé – állítja Baja Ferenc, mivel a szóban forgó pályázat kiírására az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága határozata alapján került sor, a beszerzési eljárásról és annak tartalmáról a bizottság részére – kérésükre – részletes tájékoztatást adunk.

Címkék: cégek

Ajánlott videó mutasd mind

Agresszív szúnyogok terjednek hazánkban

A tigrisszúnyog rámenős, nappal is támad, és sok veszélyes betegség terjesztésére képes – még az is lehet, hogy tőle származnak a „múlni nem akaró” csípések.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.