Üzleti tippek

E-tanácsadás kkv-knak

Ingyenes tanácsadás pályázatok összeállításához az unió támogatásával.

Egy teljes mértékben hazai kezdeményezésnek köszönhetően térítés nélkül juthatnak hasznos információkhoz, kereshetnek külföldi partnereket, tanulhatnak és kaphatnak ingyenes tanácsokat az EU legnagyobb költségvetésű központi támogatási programjáról, a 6. Kutatás-fejlesztési Keretprogramról (FP6) a 10 új tagállam vállalkozásai. Az e-Consulting fantázianévre hallgató projektet az FP6 és más közösségi programokban egyedülálló, többéves tapasztalatot és referenciákat szerzett Geonardo Kft. és az Innostart Alapítvány dolgozta ki közösen. A 2003-ban született ötletet a két szervezet korábbi együttműködései során megfigyelt tény ihlette: Kelet-Közép-Európa országaiból rendkívül kevés pályázat érkezik be az FP6 kiírásaira.

Az FP6 által támogatott területek


• Genomika és biotechnológia az egészség szolgálatában
• Az információs társadalom technológiái
• Nanotechnológiák, intelligens anyagok, új eljárások
• Repüléstechnika és űrkutatás
• Élelmiszer-minőség és élelmiszer-biztonság
• Fenntartható fejlődés, globális változások és ökoszisztémák
• Polgárok és kormányzás a tudásalapú társadalomban
Forrás: www.euoldal.hu

Az e-Consulting projektnek köszönhetően idén májusban létrejött egy komplex, angol nyelvű honlap (www.sme-consulting.net), amelyen elérhetők a kis- és középvállalkozások FP6-os pályázatokban való részvételét segítő e-szolgáltatások. Így például megtalálhatóak azok a gyakorlati információk, hasznos linkek, amelyek segíthetnek egy pályázat összeállítása során, emellett egy e-learning tanfolyam segítségével az érdeklődők elsajátíthatják azokat az elméleti és gyakorlati alapokat, amelyek szükségesek a sikeres pályázáshoz.

Az FP6 átfogó kutatás-fejlesztési témaköröket támogat, ha ezeket a potenciális pályázók összevetik saját fejlesztési terveikkel, képet alkothatnak arról, miként nyerhetnek kutatásaikhoz 35100 százalékos támogatást. Ha már az innovatív ötlet megszületett, a honlap strukturált partnerkereső szolgáltatása segít megfelelő társat keresni az FP6-ban általában megkövetelt szakmai közreműködéshez és a pályázáshoz, aki pedig inkább betársulna egy „épülőfélben” levő konzorciumba, ugyanitt megteheti.

A fentieken túl azonban az e-Consulting projekt kulcseleme a személyre szabott, elektronikus tanácsadási szolgáltatás. Erre a szolgáltatásra a regisztrált felhasználóknak külön jelentkezniük kell egy konkrét projektötlettel. Az ötletek és az eddigi tevékenység alapján előszűrés történik, ennek során kiválasztják azokat a projektjavaslatokat, amelyek nyerésre esélyesek.

Mivel az e-Consulting célja a kis- és középvállalkozások FP6-os szereplésének előremozdítása, a cégek nem kapják meg készen kidolgozva a pályázatukat, hanem ők maguk állítják össze a szakemberek segítségével. A tanácsadási szolgáltatás magában foglalja a pályázat összeállításához nyújtott szakmai segítséget, a nemzetközi és hazai partnerkeresésben való közreműködést, valamint a pályázatok beadását megelőző végső ellenőrzést.

Webajánló:

Az ingyenes szolgáltatások igénybevételére az e-Consulting projekt hivatalos honlapján lehet jelentkezni, ahol egy egyszerű regisztrációval további részletes információk, dokumentumok, kapcsolódó hasznos linkek találhatóak: www.sme-consulting.net

Az e-Consulting gyakorlati hasznát felmérve az Európai Bizottság 100 ezer euróval támogatta a kezdeményezést, így 2006 közepéig a honlapon elérhető összes szolgáltatás térítésmentesen vehető igénybe. Ez a kedvezmény kiterjed az e-tanácsadási szolgáltatásra is, viszont korlátozott a projektek száma, amelyek szakmai segítségben részesülhetnek.

A kelet-közép-európai térségből nagy az érdeklődés az e-Consulting iránt, amit az is jelez, hogy a honlap 2005. áprilisi beüzemelése óta az ingyenes projekt-tanácsadási keretszám felére már jelentkeztek hazai és nemzetközi cégek, szervezetek. A hazai cégeknek előnye származik abból, hogy bár nemzetközi kihatású projektről van szó, az e-Consulting mögött magyar szakemberek állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik