Az állatorvosi ellenőrzést végző szakemberek engedélye nélkül beállított új hűtőkamra, a tárolási szabályok mellőzése és egy, a rutinvizsgálaton fennakadt, fertőzésgyanús csirketétel miatt került sor a szentendrei Lidl bezárására – mondta Virsinger György, a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás igazgatója.
A mintát laboratóriumban elemezték, eközben a szabályokat felrúgva az áruház elszállíttatta a kérdéses tételt a raktárból – tette hozzá. A szolgálat ezen szabálysértések mérlegelésével az élelmiszerbiztonsági kockázatot magasnak ítélte, és felkérte a kérdésben illetékes városi jegyzőt az áruház működési engedélyének visszavonására. Ennek következménye az üzlet bezárása.
A Lidl Magyarország Bt. közleményében az áruház vezetése elismerte, hogy eljárási hibákat vétett. A szalmonellagyanús fagyasztott csirketételt megsemmisítette, s a fogyasztókhoz nem jutott el ebből a termékből – szögezte le a dokumentum. Az áruház a kifogásolt fagyasztott terméket szállító partnerével felszámolta üzleti kapcsolatát, megelőzendő a hasonló eseteket. Jelenleg tart a belső vizsgálat a szabálytalanságok okainak felderítésére, hogy mielőbb újra megnyílhasson az egység.
A szentendrei Lidl áruház székesfehérvári logisztikai központjában még június elején találtak szalmonella baktériummal fertőzött baromfihúst a hatósági állatorvosok. A húsból nem került a boltokba, a szállítmányt megsemmisítették.
A Fejér Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás hatósági állatorvosai az áruházlánc kötelező előjelentésére vizsgálták át szúrópróbaszerűen az egyik európai uniós országból érkezett baromfihús-szállítmányt és fedezték fel a kórokozóval fertőzött, 729 kilogrammos tételt – mondta el akkor Berey Attila megyei főállatorvos.