Üzleti tippek

Megszűnik az inotai alumíniumkohászat

A villamos energia drágulása és az erős forint veszteségessé tették a hazai alumíniumkohászatot. A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Rt. (Mal) ezért 2006 elején leállítja inotai kohóját – írja a Világgazdaság.

Az évi 35 ezer tonna kapacitású, tonnánként 1600 kilowattóra villamos energiát igénylő timföld-elektrolizáló üzem működtetése forintmilliárdokban mérhető veszteséget okoz a cégnek. A leállás ellenére a Mal folytatja az alumínium félgyártmányok termelését, amelyet 2010-ig 50 százalékkal kíván növelni. A vásárolt kohóalumínium és hulladék fém megolvasztására 1,2 milliárd forintért új üzem épül az év végéig.

A lap kérdésére Tolnay Lajos, a Mal elnöke elmondta: a társaság timföldágazata az idén várhatóan mintegy 19,8 milliárd forinttal járul hozzá az összbevételhez, ezt a piaci lehetőségek és az ártendenciák jó kihasználására vezeti vissza. Kínálatuk nagyobb részét már most is a magasabb feldolgozottságú speciális alumínium-oxidok és -hidrátok képezik.

A Mal idei teljes, konszolidált nettó árbevétele várhatóan 4,3 százalékkal, 50,5 milliárd forintra nő, ez tartalmazza a szlovéniai leányvállalat (Silkem) mintegy 6,8 milliárd forintos bevételét is. A konszolidált, adózotti eredmény 20 százalékkal, 335 millió forintra nőhet, ám ezen belül az anyavállalaté az idén is szerény – 74 millió forint körüli – lesz a magas áramszámla és a forintárfolyam negatív hatása nyomán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik