Üzleti tippek

Jelentős visszaesés az autópiacon

Az első félévben 8 százalékkal kevesebb személygépkocsit, 23 százalékkal kevesebb kis-haszongépjárművet helyeztek forgalomba. Mindeközben több tízezer hitelre vásárolt autót vettek vissza fizetésképtelenség miatt – írja a Népszabadság.

A  JATO Dynamics Ltd. angliai székhelyű autóipari piackutató cég és különböző márkaképviseletek adatai szerint a magyar autópiac első féléves teljesítménye még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta. Idén 94,3 ezer új személygépkocsit helyeztek forgalomba, amely 8 százalékos csökkenés a tavalyi 102 ezer kocsihoz képest. A kishaszonjárművek piacán még jelentősebb a visszaesés. Itt 23 százalékkal kevesebbet adtak el az első fél évben.

A június mindemellett némi reményt is nyújt. Idén ugyanis ez volt az egyetlen hónap, amikor sikerült túlszárnyalni a tavalyi újautó-eladásokat.

Továbbra is a Suzuki a legnépszerűbb. Ezekből 20 528 kelt el az első hat hónapban, ez 15 százalékkal több mint tavaly. A modellek listáján a 8759 darabos Ignis az első, az idén bemutatott Swiftből 7903-at értékesítettek. A márkák listáján a 10,5 ezer autós Opel után a nyolcezer darabos Skoda következik, megelőzve a Fordot (7507 db), a Volkswagent (6510 db) és a 6358 darabos Renault-t. Több mint kétszeresére növelte eladásait a Kia.

A használtautópiac is telítődik, amit az újautókhoz beszámított régi járművek és a törlesztésképtelenné vált ügyfelektől visszavett kocsik is folyamatosan gyarapítanak. A bankok és az autóforgalmazók nem adnak ki pontos adatokat, de az már biztos, hogy tavaly és idén összesen ötvenezer ilyen kocsi növelte a használtkocsi-kínálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik