Üzleti tippek

Adómentes és nyugdíjalapot képez a szervizdíj és a borravaló

admin
admin

2005. 07. 06. 00:00

A parlament megszavazta a felszolgálási díjról és a borravalóról szóló törvénymódosítást. Ennek megfelelően a felszolgálási díj (mely hivatalosan is ezzel a megnevezéssel került be a törvénybe) bevezetése önkéntes (nem kötelező), mértéke maximum 15 százalék lehet. A módosítás szerint sem a felszolgálási díj, sem a borravaló után nem kell személyi jövedelem adót fizetni, a bruttó összegből az áfát vonják csak le (borravaló esetén azt is csak akkor, ha a vendég a számlára íratja).

Emellett a felszolgáló mindkettővel nyugdíjjogosultságot szerez, a nyugdíjalap megállapításánál a végső döntés szerint a teljes összeg 81 százalékát veszik figyelembe – tájékoztatott Tompa Sándor az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottságának MSZP-s alelnöke.

A felszolgálási díjat október 1-jétől vezethetik be a vendéglátóhelyek.

Addig, a törvény megjelenésével várhatóan egy időben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) egy rendelete is megjelenik, amely szabályozza a bevezetés módját. Ennek Tompa Sándor szerint elsősorban arra kell kiterjednie, hogy a felszolgálási díjat bevezető vendéglátóhelyek azt jól látható helyen tüntessék fel, annak mértékével együtt. A rendelet előkészítését a GKM kereskedelemmel és vendéglátással foglalkozó főosztálya végzi.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.