Üzleti tippek

Adómentes és nyugdíjalapot képez a szervizdíj és a borravaló

A parlament megszavazta a felszolgálási díjról és a borravalóról szóló törvénymódosítást. Ennek megfelelően a felszolgálási díj (mely hivatalosan is ezzel a megnevezéssel került be a törvénybe) bevezetése önkéntes (nem kötelező), mértéke maximum 15 százalék lehet. A módosítás szerint sem a felszolgálási díj, sem a borravaló után nem kell személyi jövedelem adót fizetni, a bruttó összegből az áfát vonják csak le (borravaló esetén azt is csak akkor, ha a vendég a számlára íratja).

Emellett a felszolgáló mindkettővel nyugdíjjogosultságot szerez, a nyugdíjalap megállapításánál a végső döntés szerint a teljes összeg 81 százalékát veszik figyelembe – tájékoztatott Tompa Sándor az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottságának MSZP-s alelnöke.

A felszolgálási díjat október 1-jétől vezethetik be a vendéglátóhelyek.

Addig, a törvény megjelenésével várhatóan egy időben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) egy rendelete is megjelenik, amely szabályozza a bevezetés módját. Ennek Tompa Sándor szerint elsősorban arra kell kiterjednie, hogy a felszolgálási díjat bevezető vendéglátóhelyek azt jól látható helyen tüntessék fel, annak mértékével együtt. A rendelet előkészítését a GKM kereskedelemmel és vendéglátással foglalkozó főosztálya végzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik