Üzleti tippek

Az adómentes juttatások maximuma félmillió forint lesz

Egy pontban engedni látszik Veres János pénzügyminiszter a múlt héten bejelentett adócsomagot illetően a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének nyomására – ez az egyik eredménye az MSZOSZ szövetségi tanácsa tegnapi ülésének. A többi vitás pontban azonban hajthatatlannak tűnt a szaktárca vezetője.

Wittich Tamás MSZOSZ-elnökkel egyetemben több szakszervezeti vezető is nehezményezte, hogy a kormány az adómentesen adható juttatásokra – az étkezési támogatás és az utazási költségtérítés kivételével – bevezetne két korlátot: ezek együttes összege a bruttó bér 15 százaléka, maximum évi ötszázezer forint lehetne. Veres a nyomásnak engedve úgy fogalmazott: a 15 százalékos mérték a kabinet javaslata, ahhoz azonban ragaszkodik, hogy kétfajta korlát legyen.

Nem tartotta reálisnak a miniszter azt az igényt, hogy a differenciált minimálbérnél a szorzók magasabbak legyenek. (A kormány adóelképzelései szerint a szakképzetlenekre megállapítandó minimálbérnél tíz százalékkal több legyen a szakmunkások és húsz százalékkal a felsőfokúak minimálbére, Wittich Tamás ugyanakkor 1,5-es és 2-es szorzókat említett.) Nincs lehetőség annak a szakszervezeti követelésnek a teljesítésére sem, miszerint 2006-ban a minimálbér érje el az átlagbér hatvan százalékát – tette hozzá Veres. Többen eredménytelenül bírálták azt a tervezett lépést is, amelynek értelmében az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári adókedvezményhez jövőre már nem lehet azonnal hozzájutni, hanem azt az APEH a magánszemély pénztári számlájára utalja.

Veres egyértelművé tette, hogy a jövő évi adóváltozások kapcsán nyáron a munkaadókkal és a munkavállalókkal egyeztetnek, és nem vonják el az OÉT jogkörét a minimálbér megállapítását illetően: a kormány szándékai szerint a bejelentett mértékek a minimális összegek legyenek, ennél magasabb bérekben is megegyezhetnek a partnerek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik