Üzleti tippek

ÁSZ: indokolatlan volt az áfa-visszatartás

Súlyos és nehezen kezelhető hatásokkal járt a költségvetés helyzetére, az adóhatóság működésére, és az érintett vállalkozások anyagi helyzetére az uniós adószámmal rendelkező, áfa-visszaigénylő vállalkozások múlt ősszel elrendelt általános ellenőrzése, s ráadásul nem is igazolódott a feltételezés, miszerint a tavalyi áfabevételek jelentős elmaradását az unióban kereskedők adóelkerülése okozta – derült ki az Állami Számvevőszék jelentéstervezetéből.

Az ÁSZ helyszíni ellenőrzése – mely arra irányult, hogy kiderítse, megfelelt-e a jogszabályoknak Draskovics Tibor pénzügyminiszter utasítása, illetve, hogy milyen hatással van a bevételi előirányzatok teljesítésére a lépésnek – megállapította, hogy “megalapozatlan, előkészítetlen, indokolatlan és szakmailag tévedés volt” a pénzügyminiszteri utasítás – idézi a jelentést a Népszabadság.

Az ÁSZ megállapítása szerint nem igazolható az intézkedés alapjául szolgáló állítás, amely szerint az uniós export-import áfaelszámolások és a makrogazdasági folyamatok között ellentmondás lett volna, s az a feltételezés sem állja meg a helyét, miszerint az uniós csatlakozás után drasztikusan megnőtt volna az áfakiutalások aránya.

Az intézkedés 5,8 milliárdos indokolatlan többletköltséget okozott a költségvetés számára, s az adóhivatal a 383 milliárd forintnyi összegből 322 milliárd visszatartásánál túllépte a kifizetési határidőt. Ez 8,1 milliárd forint késedelmi kamatot jelent, miközben az adóhivatal – jegyzőkönyvi szinten – 9,7 milliárd forint jogosulatlan visszaigénylést tárt fel. Első fokon 4,5 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg, melyből a múlt hónap végén 1,8 milliárd forint volt jogerős, amit félmilliárd forint bírság terhelt.

Az ÁSZ arra is kitér, hogy véleménye szerint nem volt szerencsés az olyan megbízható adósok ellenőrzés alá vonása, melyek többéves uniós kereskedelmük során egyetlen szabálytalanságot sem követtek el. Mint az ÁSZ rámutat: a kifizetett késedelmi kamat 98 százaléka a háromezer legnagyobb adózónak járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik