Üzleti tippek

A PM szerint nyertek az áfa-visszatartáson

A Pénzügyminisztérium (PM) még nem kapta meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentéstervezetét az uniós adószámmal rendelkezők áfa-visszaigénylésének tavaly ősszel elrendelt általános ellenőrzéséről – mondta a PM kabinetfőnöke.

Pichler Ferenc egya Népszabadságban megjelent, az ÁSZ jelentéstervezetét ismertető hírre reagált, amely szerint a pénzügyminiszter tavalyi utasítása megalapozatlan és indokolatlan volt. Az utasítás és annak végrehajtása 5,8 milliárd forinttal növelte meg indokolatlanul a költségvetés kiadásait.

Pichler Ferenc ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy az intézkedés közvetlen és közvetett mérlege is pozitív volt. A feltárt jogosulatlan áfa-visszaigénylések összege meghaladta a késedelmes visszautalások miatt kifizetett kamatokat és segített abban, hogy megállt a kieső áfa-bevételek mértékének növekedése.

Draskovics Tibor akkori pénzügyminiszter még tavaly októberben arra utasította az adóhivatalt, hogy kiutalás előtt tételesen ellenőrizze minden európai uniós adószámmal rendelkező adóalany általános forgalmi adó bevallását, felhasználva ehhez a közösség országaiból érkező kontroll információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik