Üzleti tippek

Jó évet zárt az Oracle

Az Oracle Hungary 2005-ös pénzügyi évének legsikeresebb időszaka a második negyedév volt. Az alkalmazás-értékesítés terén 75 százalékos, az üzleti tanácsadás terén pedig 20 százalék fölötti növekedést ért el a cég az előző évhez képest - mondta Füzes Péter ügyvezető igazgató, a vállalat éves értékelésén.

Az Oracle Hungary még mindig őrzi vezető helyét az adatbázisok területén, jelentős előrelépést könyvelhetett el a 2005-ös pénzügyi évben az üzleti alkalmazások szegmensében és kiemelkedően sikeres volt az üzleti tanácsadás területe – mondta Füzesi.

Az üzleti alkalmazások szegmensében a növekedés elsősorban a legnagyobb cégek – regionális terjeszkedésre is törekvő – és a középvállalatok keresletnövekedésének volt köszönhető.


Magyarországon is sikeres volt a PeopleSoft vállalat integrálása, melynek következtében valamennyi JD Edwards ügyfél és partner már az Oracle-lel áll kapcsolatban. Füzes ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a fúzió után a PeopleSoft termékek megmaradnak, de a név csak a JD Edwards termékeinél marad meg.

A vállalat másik kiemelkedően sikeres üzletága a tanácsadás volt, ahol több mint 20 százalékos növekedést könyvelhetett el a vállalat. Az elmúlt pénzügyi évben húzóágazat volt a pénzügyi szektor, a közigazgatásra azonban a költségmegtakarítás és a nagy beruházások elmaradása volt jellemző. Az uniós pályázatok hosszú átfutási ideje miatt nem mozdították jelentősen előre a stagnáló piacot, így ezek hatása kevéssé volt érezhető.

Az Oracle Coeporation GAAP (Generally Accepted Accounting Principles) szerinti 2005-ös negyedik negyedéves nettó nyeresége három százalékkal 1,02 milliárd dollárra, árbevétele pedig 26 százalékkal 3,88 milliárd dollárra nőtt. Globális szinten a szoftverértékesítés teljes negyedéves árbevétele 24 százalékkal nőtt, elérve így a 3,12 milliárd dollárt.

A cég GAAP szerinti éves nettó nyeresége nyolc százalékkal 2,9 milliárd dollárra nőtt, árbevétele pedig 16 százalékos bővülés mellett elérte a 11,8 milliárd dollárt.

Füzesi külön kiemelte az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régió teljesítményét: a 2005-ös üzleti évben a GAAP szerint 4,28 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 17 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. A régió tevékenysége 36 százalékkal járult hozzá a 2005-ös teljes, globálisan elért bevételhez. Az új licencek értékesítése 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A pénzügyi év negyedik negyedévében a bevételek 17 százalékkal növekedtek a régióban az előző év hasonló időszakához képest, különösen a kormányzati, pénzügyi és a telekommunikációs szektorból származó bevételeknek köszönhetően.

Az elkövetkezendő évben az Oracle elsősorban az alkalmazások terén vár további növekedést, az ágazatokat tekintve a pénzügyi szektor továbbra is húzóágazat lesz, a közigazgatásban pedig szintén elmozdulás várható. Továbbá a kis-és középvállalkozásokhoz eljutó uniós támogatások is kedvező hatással lehetnek majd az informatikai beruházási kedvre – mondta a cég ügyvezető iagazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik