Üzleti tippek

Csányi nem aggódik az OTP miatt

Miközben egyes vélemények szerint az UniCredito–HVB házasságot követően nehéz idők jönnek a közép-európai bankokra, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója korántsem borúlátó – írja a Világgazdaság, a Neue Zürcher Zeitung portréjára hivatkozva.

Optimizmusa abból fakad, hogy szerinte egyes országok versenyfelügyeletei a közeljövőben korlátozhatják a létrejött konszern működését, amelyből az OTP hasznot tud húzni.

Miközben a közép-európai piacokon egyre élesedett a verseny az elmúlt években, a bankvezér regnálása alatt az OTP nemcsak hogy megállta a helyét, hanem képes volt terjeszkedni az országhatárokon túl is. Csányit olyan játékosnak tartják az ellenfelek, aki nem sokat tétovázik, ha egy jó lehetőség adódik. Nem véletlen, hogy ha terjeszkedésről van szó, a kihívásokat kereső bankvezér érdeklődése elsősorban a még komoly növekedési lehetőségeket magukban rejtő balkáni piacok felé fordul, amelyek a nyugat-európai bankok számára is a legattraktívabbak. Az OTP megvetette a lábát Szlovákiában, Bulgáriában, Horvátországban és Romániában, az ukrán, valamint a török piac pedig már célkeresztben van.

A svájci lap szerint Csányi szereti elengedni a füle mellett azokat a kritikákat, amelyek szerint az OTP-nek köszönhetően túlságosan nagy politikai és gazdasági hatalomra tett volna szert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik