Üzleti tippek

Kedvezményesen foglalkoztathatnak a munkaadók

A köztársasági elnök előtt van a kormány Száz lépés programjának első 5 munkaügyi jogszabálya, amelyeket a parlament már elfogadott. 

Az első jogszabály a pályakezdők foglalkoztatását segíti elő. E szerint azok minősülnek pályakezdőnek, akik 25 év alattiak, felsőfokú végzettségűeknél 30 év a korhatár.

A munkaadónak nem kell például kifizetnie a fiatal után a tételes egészségügyi hozzájárulást, valamint a 29 százalékos társadalombiztosítási, illetve a 3 százalékos munkaadói járulék helyett az első évben 15 százalékos, a második évben 25 százalékos járulékfizetési kötelezettség terheli. Ezt a kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig vehetik igénybe.

A második jogszabály lehetőséget ad majd arra, hogy elbocsátás helyett a munkaadó a nyugdíj előtt álló dolgozóknak a Munkaerőpiaci Alap által támogatott részmunkaidős foglalkoztatást ajánljon fel. Az alap a 8 órás munkaidő szerinti társadalombiztosítási járulékra egészíti ki a részmunkaidős járulékot, így a nyugdíjazás feltételei nem kedvezőtlenebbek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik