Üzleti tippek

Vállalkozókat von be a kormány a fejlesztési előkészítő munkába

A budapesti vállalkozók bekapcsolódnak az új nemzeti fejlesztési terv kidolgozásába, a kormányzat pedig hatékony eszközökkel segíti felkészítésüket, "fogadókészségük" kialakítását az EU-pénzek minél nagyobb arányú felhasználására.

Kolber István fejlesztési miniszter és Petykó Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke együttműködési megállapodást írt alá kedden, Budapesten. A két szervezet a képzésben, az információcserében, rendezvények szervezésében és a hosszú távú tervek egyeztetésében teszi szorosabbá kapcsolatát. Az együttműködés eredményeképpen az uniós források hazai felhasználása átláthatóbbá és decentralizáltabbá válhat, ezzel elősegítve az esélyegyenlőség és a civil kontroll megvalósulását.

A Regionális Fejlesztésért és Felzárkóztatásért felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala a kormányzatban egyedülálló módon egy alulról szerveződő vállalkozói tömörülést von be munkájába az EU-pályázatok minél sikeresebb megvalósítása érdekében. A BKIK a vállalkozások képviselőjeként vezető szerepet játszhat a hosszú távú fejlesztési koncepciók véleményezésében.

A két szervezet közösen áttekinti egymás információs rendszereinek és adatbázisainak kölcsönös felhasználási lehetőségeit. A jövőben együttműködnek a vállalkozói szféra tájékoztatásában. Képzési programot dolgoznak ki a kamarai munkatársak felkészítésére, továbbképzésére, az e-learning és a távoktatás alkalmazásával közös programokat indítanak, rendezvényeket, tájékoztatókat szerveznek, információs rendszert működtetnek.

Közösen vesznek részt az elkövetkező időszak kulcsfontosságú munkájában, a 2007 és 2013 közötti uniós pénzügyi időszak fejlesztési terveinek előkészítésében és az intézményrendszer fejlesztésében, a második Nemzeti Fejlesztési Terv kimunkálásában.

Az aláírt megállapodás szerint közös PR-akciókat és rendezvényeket szerveznek, s a BKIK-nek szerepe lesz az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció (OFK) és az Országos Területfejlesztési Koncepció (OTK) társadalmi egyeztetésében is.

Az együttműködés során a két szervezet egymás nemzetközi kapcsolatrendszerét is felhasználja a közös siker érdekében.
Az ünnepélyes aláírást követő sajtótájékoztatón Kolber István arra hívta fel a figyelmet, hogy a második Nemzeti Fejlesztési Terv Magyarország számára egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy néhány év alatt több évtizedes fejlettségbeli lemaradást tudjon behozni. Kiemelte, számít a BKIK támogatására a kormány által elindított 100 lépés program keretében meghozott – a szürke és a feketegazdaság kifehérítését célzó – intézkedések következetes végigvitelében.

A sajtótájékoztatón bemutatták a miniszter munkatársai által kidolgozott intézményközi Extranetet, amely megkönnyíti a kapcsolattartást és az információáramlást az európai uniós fejlesztési forrásokkal foglalkozó intézmények munkatársai számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik