Üzleti tippek

Segítség a határon túli vállalkozásoknak

A Magyar Állandó Értekezlet gazdasági biztottsága csütörtökön tanácskozott a határon túli magyarlakta területek gazdasági fejlesztését szolgáló lehetőségekről.

A bizottság résztvevői egy hónapon belül előterjesztik közös regionális projektjavaslataikat.

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) Gazdasági Szakbizottsága csütörtökön Budapesten áttekintette azokat a gazdaságfejlesztési lehetőségeket, amelyek hozzájárulhatnak a határon túl élő magyarság szülőföldjén maradásához, anyagi és szellemi gyarapodásához, valamint az anyaországgal való sokoldalú kapcsolatok bővítéséhez. A résztvevők egy hónapon belül előterjesztik közös regionális projektekre vonatkozó javaslataikat. 

A GKM kiemelt feladatának tekinti a határon túli magyar vállalkozások gazdasági integrációjának elősegítését, az uniós ismeretek bővítését, a beszállítói és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését, valamint az anyaország vállalkozói befektetéseinek ösztönzését. Ennek jelentősége hosszú távon is kiemelkedő, mivel a határon túli vállalkozások egyrészt fontos üzleti partnereink, másrészt e térségek a magyar tőkekihelyezés természetes és alapvető célterületei – mondta el Gilyán György, a GKM közigazgatási államtitkára.

A Gazdaságfejlesztési és Munkahely-teremtési Keretprogram 25 milliárd forintos hitel-garancia- és tőkekihelyezési csomaggal indult. Az MFB Partner-Hitelprogram ez év június 1-jével integrálódott a “Sikeres Magyarországért” Vállalkozásfejlesztési Hitelprogramba. Ezzel egyidejűleg megszűnt a program keretében kihelyezhető hitelek felső korlátja, ami többlet kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget jelent. További források kihasználását teszi lehetővé az Eximbank jelenleg infrastrukturális fejlesztésekre koncentráló hitelkerete, a Mehib vevő- és befektetési hitelgarancia-konstrukciója, valamint a Corvinus Kárpátok-Régió befektetési tőkeprogramja.

A január óta igénybe vehető hitelre a határon túli szervezetek, és a velük együttműködő magyar szervezetek eddig mintegy 50 projektet nyújtottak be, amelyeket a hitelintézetek bírálnak el. 

Székely Judit, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: kiemelt szerepük van az FMM közeljövőben induló, határon túli EU-felkészítő felnőttképzési programjainak, valamint uniós információs hálózat létesítésének, amelyek mind hozzájárulnak a határon túli magyar munkaerő képzettségi színvonalának emeléséhez. Erre a célra az idén a Munkaerőpiaci Alapból 260 millió forintot különítettek el. Radetzky Jenő, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke közölte: még az idén vegyes kamarákat hoznak létre Erdélyben, Szerbiában és Horvátországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik