Üzleti tippek

Mi változik július 1-étől?

Ezerkétszáz gyógyszer lett drágább, a BKV is emeli az árait, és több adózási szabály is változik.

Újabb 5 százalékkal drágulnak Budapesten a tömegközlekedési tarifák a januári 10 százalék után a Fővárosi Közgyűlés múlt évi rendeletének megfelelően. A BKV árai mellett július 1-től ezerkétszáz támogatott gyógyszer térítési díja is emelkedik. Szintén az év ezen napjára esik számos adószabály-változás.

Ami drágul

Az 5 százalékos áremelésnek köszönhetően a BKV-vonaljegy 160-ról 170 forintra, a metró-szakaszjegy 115-ről 120 forintra, az összvonalas havibérlet 5950-ről 6250 forintra, a tanuló- és nyugdíjas-bérlet pedig 2250-ről 2360 forintra drágul. A korábban vásárolt, fémszálas biztonsági csíkot tartalmazó jegyek korlátlan ideig felhasználhatók, függetlenül attól, hogy milyen ár szerepel rajtuk.

A BKV árai mellett július 1-jétől 1200 támogatott gyógyszer térítési díja emelkedik, 200 gyógyszeré pedig csökken. Mint arról a FigyelőNet korábban beszámolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár több mint 4,3 milliárd forint megtakarítást remél a július 1-jén kibővítendő, fix összeggel támogatott gyógyszerkörtől. A biztosító 1885 termékre – ez a támogatott orvosságok egyharmada – terjeszti ki ezt a fajta támogatást, köztük 381 az e körbe újonnan bevont termék.

Ami változik

Mégsem hatályosul az áfa bevallás rendjének módosítása, amely július 1-jétől eltörölte volna a gyakorított bevallás lehetőségét. Ezzel szemben a jövőben az éves, illetve negyedévenként bevallásra kötelezett adózó évközben negyedévenkénti, illetve havonkénti elszámolás és bevallás engedélyezését kérheti július 1-től. Az adóhatóság az adóév végéig a gyakoribb elszámolást különösen abban az esetben engedélyezheti, ha az adózó beszerzéseit terhelő, levonható áfakulcs magasabb az áthárított áfakulcsnál, illetve, ha az adózó beruházást valósít meg.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint módosítást tett szükségességé, hogy az egységes belső piac miatt megváltozott jogszabályi környezetben nem egyértelmű, illetve egyes esetekben alkalmazhatatlan végeredményre vezet láncügyletek esetében a teljesítés helyének meghatározása. Láncügylet az olyan sokszereplős ügylet, amelyben a magyar eladó másik tagállambeli vevőnek értékesít, de a terméket a vevő illetőségétől eltérő tagállamba kell elszállítani, mivel időközben azt a vevő továbbértékesítette. A hatályos szabályozás körüli bizonytalanság azt eredményezheti, hogy a magyar eladó az értékesítési konstrukció miatt nem minősül exportőrnek, így nem számlázhat adómentesen. A módosítás a láncügyletek teljesítési helyének egyértelmű meghatározásával feloldja az ellentmondást, és tervezhetővé, kiszámíthatóvá teszi az értékesítők számára, hogy milyen konstrukció esetén milyen adóügyi kezeléshez vezet – teszik hozzá.

A törvénymódosításnak köszönhetően július 1-jétől egyszerűsödik a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének szabályozása, a 100 millió eurót meg nem haladó beruházásokhoz nem kell az adókedvezményt a Pénzügyminisztériummal engedélyeztetni, elégséges az adatbejelentés és az önadózás útján vehető igénybe.

Hatályát veszti július 1-jétől a munkaszerződés nélküli foglalkoztatásra (feketemunkára) vonatkozó moratórium szabály. Ugyanakkor meghosszabbították jövő év június 30-ig a moratóriumot a színlelt szerződésekre vonatkozóan, amely így a jövő év június közepéig ad haladékot.

Változik a jövedéki törvény is péntektől. Az egy liternél kisebb kiszerelésben forgalmazott egyéb ellenőrzött ásványolajok, például a faszéngyújtó kikerülnek a jövedéki kereskedelmi szabályok alól. Így nagykereskedelmi forgalmazásukhoz nem kell jövedéki engedélyt beszerezni, és 120 millió forint összegben biztosítékot nyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik