Üzleti tippek

Mi változik július 1-étől?

Ezerkétszáz gyógyszer lett drágább, a BKV is emeli az árait, és több adózási szabály is változik.

Újabb 5 százalékkal drágulnak Budapesten a tömegközlekedési tarifák a januári 10 százalék után a Fővárosi Közgyűlés múlt évi rendeletének megfelelően. A BKV árai mellett július 1-től ezerkétszáz támogatott gyógyszer térítési díja is emelkedik. Szintén az év ezen napjára esik számos adószabály-változás.

Ami drágul

Az 5 százalékos áremelésnek köszönhetően a BKV-vonaljegy 160-ról 170 forintra, a metró-szakaszjegy 115-ről 120 forintra, az összvonalas havibérlet 5950-ről 6250 forintra, a tanuló- és nyugdíjas-bérlet pedig 2250-ről 2360 forintra drágul. A korábban vásárolt, fémszálas biztonsági csíkot tartalmazó jegyek korlátlan ideig felhasználhatók, függetlenül attól, hogy milyen ár szerepel rajtuk.

A BKV árai mellett július 1-jétől 1200 támogatott gyógyszer térítési díja emelkedik, 200 gyógyszeré pedig csökken. Mint arról a FigyelőNet korábban beszámolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár több mint 4,3 milliárd forint megtakarítást remél a július 1-jén kibővítendő, fix összeggel támogatott gyógyszerkörtől. A biztosító 1885 termékre – ez a támogatott orvosságok egyharmada – terjeszti ki ezt a fajta támogatást, köztük 381 az e körbe újonnan bevont termék.

Ami változik

Mégsem hatályosul az áfa bevallás rendjének módosítása, amely július 1-jétől eltörölte volna a gyakorított bevallás lehetőségét. Ezzel szemben a jövőben az éves, illetve negyedévenként bevallásra kötelezett adózó évközben negyedévenkénti, illetve havonkénti elszámolás és bevallás engedélyezését kérheti július 1-től. Az adóhatóság az adóév végéig a gyakoribb elszámolást különösen abban az esetben engedélyezheti, ha az adózó beszerzéseit terhelő, levonható áfakulcs magasabb az áthárított áfakulcsnál, illetve, ha az adózó beruházást valósít meg.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint módosítást tett szükségességé, hogy az egységes belső piac miatt megváltozott jogszabályi környezetben nem egyértelmű, illetve egyes esetekben alkalmazhatatlan végeredményre vezet láncügyletek esetében a teljesítés helyének meghatározása. Láncügylet az olyan sokszereplős ügylet, amelyben a magyar eladó másik tagállambeli vevőnek értékesít, de a terméket a vevő illetőségétől eltérő tagállamba kell elszállítani, mivel időközben azt a vevő továbbértékesítette. A hatályos szabályozás körüli bizonytalanság azt eredményezheti, hogy a magyar eladó az értékesítési konstrukció miatt nem minősül exportőrnek, így nem számlázhat adómentesen. A módosítás a láncügyletek teljesítési helyének egyértelmű meghatározásával feloldja az ellentmondást, és tervezhetővé, kiszámíthatóvá teszi az értékesítők számára, hogy milyen konstrukció esetén milyen adóügyi kezeléshez vezet – teszik hozzá.

A törvénymódosításnak köszönhetően július 1-jétől egyszerűsödik a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének szabályozása, a 100 millió eurót meg nem haladó beruházásokhoz nem kell az adókedvezményt a Pénzügyminisztériummal engedélyeztetni, elégséges az adatbejelentés és az önadózás útján vehető igénybe.

Hatályát veszti július 1-jétől a munkaszerződés nélküli foglalkoztatásra (feketemunkára) vonatkozó moratórium szabály. Ugyanakkor meghosszabbították jövő év június 30-ig a moratóriumot a színlelt szerződésekre vonatkozóan, amely így a jövő év június közepéig ad haladékot.

Változik a jövedéki törvény is péntektől. Az egy liternél kisebb kiszerelésben forgalmazott egyéb ellenőrzött ásványolajok, például a faszéngyújtó kikerülnek a jövedéki kereskedelmi szabályok alól. Így nagykereskedelmi forgalmazásukhoz nem kell jövedéki engedélyt beszerezni, és 120 millió forint összegben biztosítékot nyújtani.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.