Üzleti tippek

A hazai kkv-k nem tartanak a szoftverszabadalmaktól

A szoftverfejlesztő, -forgalmazó, -tanácsadó kis- és középvállalkozások kevesebb mint egyharmada gondolja úgy, hogy a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló irányelvtervezet hatással lesz üzleti teljesítményükre – derül ki a GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. felméréséből, melyet a Világgazdaság idéz.

A szabadalmi irányelvtervezet körülbelül 100-110 vállalatot jelent a magyarországi szoftverágazatban. Abban a kérdésben azonban nagymértékben megoszlanak a vélemények, hogy az egyes kkv-kra negatív vagy pozitív hatással lesz az új jogszabály. Az érintettségüket valószínűsítő cégek fele optimista, míg másik fele inkább kedvezőtlen következményekkel számol.

A válaszokat elemezve a GKIeNET arra a következtetésre jutott, hogy nem lesz számottevő makrogazdasági hatása az irányelv életbelépésének a szoftverágazatban, azaz a TEÁOR 72.20-as besorolású cégek körében. Ugyanakkor nem zárják ki annak lehetőségét, hogy más szektorok cégei számára jelentősebb változásokat hoz az uniós jogszabály, írja a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik