Üzleti tippek

Felemássá válhat a hazai búzapiac

Várhatóan differenciált lesz az idei búzapiac az országon belül is eltérő értékesítési és raktározási lehetőségek miatt. Nyugat-Magyarországon jobb árakra számíthatnak a gazdák, egyes alföldi térségekben azonban kritikus lehet a helyzet.

Élénkült az utóbbi hetekben a hazai gabonapiac – állítják a Világgazdaságnak nyilatkozó mezőgazdasági termelők. Az őszi árpánál a várakozásoknál jobb, tonnánként 20-22 ezer forintos árak alakultak ki és a kukoricánál is 24-24,5 ezer forintos árszint vált jellemzővé. A rövidesen kezdődő búzaaratás előtt ugyanakkor újra növekszik a feszültség a gazdálkodók körében a rekordközeli, 5,3-5,5 millió tonnás idei termés várható raktározási és értékesítési gondjai miatt. Ágazati szakértők szerint az idén erősen differenciált piaci lehetőségekre kell számítani: az ország nyugati felében jobb, a keletiben rosszabb lesz a búzatermelők helyzete.

A gyenge kereslet egyik oka, hogy a tavalyi gabonatermésből előreláthatólag még 5-7 millió tonna lesz az országban, főként a kelet-magyarországi térségben. Ugyanakkor e régióban több termelőnek nincs elegendő raktártere. Bár az agrártárca a takarmányvásárlás és a közraktározás ösztönzésével igyekszik bővíteni a piacot, szakértők szerint a gazdálkodók egy részének közvetlenül az aratás után kényszerértékesítésről kell döntenie. Erőteljes árcsökkentő hatással járhat az is, hogy a malmi lisztárak a közelmúltban elhatározott, 10-15 százalékos áremelés ellenére is önköltségi szinten, kilónként 42–45 forint között mozognak.

A piaci szereplők szerint a regionális tárolási gondokat enyhíthetné, ha beindulna a tavalyi intervenciós árukészletek kiszállítása Spanyolországba és Portugáliába. Egyelőre viszont mindkét tender késik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik