Üzleti tippek

Botrány az EU-segélyek körül

Az EU csalásellenes hivatala, az Olaf tíz ország összesen 32, segélyezéssel foglalkozó civilszervezetének tevékenységét vizsgálja csalás gyanúja miatt.

A fejlesztési támogatásokkal való visszaélés első néhány, egyedinek tűnő esetét négy évvel ezelőtt vették észre, azóta kiderült, hogy valószínűleg szisztematikus csalássorozatról van szó. 

A módszer több esetben ugyanaz – ismertette az Olaf szóvivője -, a csalók ugyanazokra a tervekre az EU Bizottságtól, a Világbanktól és az amerikai kormánytól egyaránt kértek és kaptak támogatást, s a pénz jogszerű elköltését duplikált számlákkal igazolták. A szóvivő nem nevezte meg a civil szervezeteket, viszont elismerte, hogy “nagyon sok pénzről van szó”. Az érintett civilszervezetek átlagosan 50-400 ezer eurós költségvetésű projekteket bonyolítanak le.

Az EU évente átlagosan 7 milliárd eurót költ külföldi országok, térségek segélyezésre. A 2005-ös költségvetésben 5,6 milliárd eurós tartalékot képeztek a múlt év decemberi szökőárhoz hasonló katasztrófák okozta károk enyhítésére, Afrikában és a Csendes-óceáni térségben pedig 3,5 milliárd eurót fordítanak fejlesztési támogatásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik